Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Döntöttek, a magyar migránsokon spórolna Ausztria

2018.05.02. 12:52 Módosítva: 2018-05-02 13:23:43

Az új osztrák kormány, az ÖVP–FPÖ-koalíció egyik első döntéseként megnyirbálja az ott dolgozó külföldi állampolgárok családtámogatását, írja az MTI. Egészen pontosan jellemzően azokét, akik nem költöztették ki magukkal a gyerekeiket is, nekik ugyanis az osztrák állam által adott családi pótlékot annak az országnak az árszínvonalához igazítják, ahol a gyerekeik élnek. Itt írtunk a tervekről nemrég.

Az eddig elérhető adatok alapján nagyjából 40 ezer magyar gyereket érint a döntés, amivel a magyarokat érinti a leginkább  a szlovákok és a lengyelek után. A Kurier szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). 

Ez a nagyságrendileg százmillió eurós spórolás forintban évi 30-35 milliárdra tehető, ami nemzetgazdaságilag nem egy különösebben nagy összeg. Ha belegondolunk, hogy nálunk könnyen lehet, hogy Lánchíd és a Váralagút felújítása is felkúszhat még ennyire, vagy hogy most a választások előtt a nyugdíjasoknak adott ajándék került 30 milliárdba. 

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, ami 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró (35-50 ezer forint). Az új családügyi miniszter, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß egyébként már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?