Döntöttek, a magyar migránsokon spórolna Ausztria

2018.05.02. 12:52 Módosítva: 2018.05.02. 13:23

Az új osztrák kormány, az ÖVP–FPÖ-koalíció egyik első döntéseként megnyirbálja az ott dolgozó külföldi állampolgárok családtámogatását, írja az MTI. Egészen pontosan jellemzően azokét, akik nem költöztették ki magukkal a gyerekeiket is, nekik ugyanis az osztrák állam által adott családi pótlékot annak az országnak az árszínvonalához igazítják, ahol a gyerekeik élnek. Itt írtunk a tervekről nemrég.

Az eddig elérhető adatok alapján nagyjából 40 ezer magyar gyereket érint a döntés, amivel a magyarokat érinti a leginkább  a szlovákok és a lengyelek után. A Kurier szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). 

Ez a nagyságrendileg százmillió eurós spórolás forintban évi 30-35 milliárdra tehető, ami nemzetgazdaságilag nem egy különösebben nagy összeg. Ha belegondolunk, hogy nálunk könnyen lehet, hogy Lánchíd és a Váralagút felújítása is felkúszhat még ennyire, vagy hogy most a választások előtt a nyugdíjasoknak adott ajándék került 30 milliárdba. 

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, ami 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró (35-50 ezer forint). Az új családügyi miniszter, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß egyébként már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.