Mindenki nyugodjon meg, a kormány már ellenőrizte a virsliket!

2018.12.27. 11:39

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra" - olvashatjuk a Palkovics László vezette minisztérium csütörtöki közleményében. Egész pontosan nem az idén alakult ITM, hanem az alá beszervezett Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálódott, ahogy szokott minden évben. 

Eszerint az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki. 

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során.

Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot. Hogy melyik virslik buktak el a nagy virsliteszten, azt itt nézhetik meg

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte. Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez itt érhetőek el.