Élelmiszerhiány lesz a briteknél megegyezés nélküli brexit esetén

GettyImages-1013249366
2019.01.05. 11:07 Módosítva: 2019.01.05. 11:07

A Nagy-Britanniában elfogyasztott élelmiszer 80 százalékát importálják, ezért komoly gondban lehetnek a britek, ha végül alku nélkül hagyják el az Európai Uniót – írja a Business Insider a HSBC pénteki jelentésére hivatkozva. 

A cikk szerint népszerű vélekedés, hogy csak az ételek felét kell behozatalból fedezni, de a valós szám magasabb ennél, a brit élelmiszerimport eléri a 80 százalékot, ha minden alapanyagot figyelembe veszünk. Ráadásul sokan hajlamosak az alku nélküli brexit lehetséges következményeit is alábecsülni, a konzervatív párt tagjai között például egy felmérés szerint 76 százaléknyian vannak, akik túlzónak vagy egyenesen légből kapottnak tartják az ezzel kapcsolatos negatív előrejelzéseket, aggodalmakat.

Talán ezzel összefüggésben a tory politikusok egyelőre nem mind lelkesednek a May-féle forgatókönyvért, pénteken a konzervatív párt 317 tagjából 117-en ellene szavaztak. A parlamenti szavazás január közepe-vége felé várható, addig még nehéz napok elé néz a miniszterelnök. 

A HSBC szerint komoly áruhiány alakulhat ki az élelmiszerpiacon, ha megvalósul a no-deal forgatókönyv, ráadásul mélyhűtött termékek felhalmozásával sem lehet készülni a dologra, mert már most 100 százalékon üzemel Nagy-Britannia hűtőkapacitása. 

Az élelmiszerhiányt súlyosbíthatja, hogy az iparág dolgozóinak jó része (például a kamionsofőrök, akik az ételeket szállítják) külföldi vendégmunkás, így a brexit utánra prognosztizált munkaerőhiány érzékenyen érintheti a szektort. A jelentést összeállító kutatócsoport szerint a nagy cégek, például a Tesco lehetnek a legjobb pozícióban a várható káosz kezeléséhez, ezért - annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi óriás részvényei 24 százalékot vesztettek értékükből a tavaly augusztusi csúcs óta - a HSBC szerint továbbra is érdemes lehet Tesco-részvényt vásárolni.

 (Borítókép: A Morrisons egyik üzlete Londonban, 2018. augusztus 8-án. Fotó: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)