Válasz Online: A korábbi ellenség Strabaggal állt össze a Fidesz

2019.01.29. 14:17 Módosítva: 2019.01.29. 15:24

Két hónapja egy Mérföldkő nevű hazai mérnökcégben szövetséget kötött a Fidesz és a Strabag holdudvara – írta meg a Válasz. A lap részletesen, több évre visszamenőleg elemzi az építőcég és a kormánypárt kapcsolatát, és arra jut, hogy a Fidesz által korábban gúnyolt társasághoz a kormánypárt holdudvara folyamatosan közelebb került. “Miközben a Fidesz és környéke 2012-ig még csak kritizálgatta a „szoclib” Strabagot, a mélyben már 2009-től barátkozni kezdett a bécsi lobbistákkal” - írja a lap.

Tíz éve Kövér László még SZDSZ-kollaboránsként, balliberális háttérfinanszírozóként azonosította az osztrák óriásvállalatot: nagy nyilvánosság előtt Strabag Demokraták Szövetségének becézte az SZDSZ-t. Ma pedig egy közösnek nevezhető mérnökcégben, a Mérföldkő Közlekedési Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-ben működnek együtt.

A mérnökcég biztosítja a Budapest-Velencei-tó-Balaton-bicikliúthoz a forgalomszámlálókat. A kft. 2017-es árbevétele meghaladta az 526 millió forintot, továbbá tavaly nyáron a tulajdonosszerkezetben is változás történt. Augusztusban először a Belfry Holding jelent meg a Mérföldkő tulajdonosi körében – az eredetei cégbirtokos, a Flavus Mérnökiroda mellett. Majd decemberben a Themis Magántőkealapnak is lett egyharmadnyi üzletrésze. A lap szerint annak idején ugyanebből a „pénzeszsákból” fizették ki a Mészáros Lőrinc által használt legelső magánrepülőt. A magántőkealap kezelője pedig nem más, mint a felcsúti milliárdos MKB Bankjának elnöke, Jaksa János (a Minerva Zrt.-n keresztül).

A Belfry Holdingról azt kell tudni, hogy a Válasz Online szerint közel áll Aczél Zoltánhoz, a Strabag osztrák-magyar kötődésű lobbistájához. Az osztrák holding 2015-2016-ra vált a magyar építőipar igazi bajnokává, csoportszintű árbevételben megelőzve a Közgépet és a Duna Aszfaltot. A Strabag és a Belfry is kiemelt szponzora a felcsúti Puskás Akadémiának.