Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Ki keres többet, egy tanársegéd vagy egy gépkezelő?

penztarca g
2019.01.30. 07:16 Módosítva: 2019.01.30. 15:12

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

Negyedik alkalommal jelentkezünk igazi, hús-vér magyarok fizetéséről szóló tippjátékunkkal, a Nettólottóval. A kvízben a 2018 decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre kapott több tízezer válaszból szemezgetünk, hogy konkrét emberek példáján keresztül mutassuk be, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon a tapasztalat és a földrajzi elhelyezkedés függvényében.

Az előző részeket itt érheti el:

Nettólottó 1

Nettólottó 2

Nettólottó 3

A jövő heti adagból megtudhatja, mennyit vihet haza egy kukásautó sofőrje, egy állami kórházban dolgozó pszichológus vagy egy éttermi mosogató.