Ügyészség: Nincs hatással az Európai Bíróság döntése Czeglédy büntetőügyére

2019.02.14. 11:21

Semmilyen hatása nincs a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőügyre az Európai Bíróság Czeglédy Csaba cégének igazat adó döntésének – közölte csütörtökön a Csongrád Megyei Főügyészség. Ahogy arról beszámoltunk, a luxemburgi bíróság egy, a Czeglédy által vezetett Humán Operátor és a NAV közötti perben adott igazat a cégnek, amelyen több mint 800 millió forint áfát kért számon az adóhatóság még 2015-ben. Mindezt viszont a bíróság szerint egy olyan, a fordított áfára vonatkozó törvényre hivatkozva tette, ami nem volt még érvényben a kérdéses időszakban, mert ekkor az Európai Tanács még nem engedélyezte Magyarországnak, hogy eltérjen a vonatkozó uniós irányelvtől. 

Az ügyészség szerint viszont ez semmilyen hatással nincs arra a büntetőügyre, amelyben több mint 6 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat a volt szocialista politikus és társai ellen. Ahogy az ügyészség a közleményében írja:

A Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen indult bűnügyben az elkövetés módszere pontosan ez, vagyis az áfát is tartalmazó számlák befogadása, bevallása és az áfa jogosulatlan levonásba helyezése volt. A Dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ugyanis a vád szerint úgy fogadott be áfát tartalmazó számlákat alvállalkozójától és igényelte vissza azok áfatartalmát, hogy azok adótartalma soha, így a bűnszervezet legalsó szintjét képező iskolaszövetkezetek által sem került megfizetésre. 

Az ügyészség szerint a Humán Operátor akkor sem tartotta be a fordított áfára vonatkozó szabályokat, amikor azok már érvényben voltak, hogy „tovább folytathassa az állami költségvetést megkárosító bűncselekményeket". 

Az, hogy az Európai Unió Bírósága által meghatározott ítélet szerint erre a 2015-ös adóévet tekintve a Humán Operátor Zrt. nem is lett volna köteles, a fentiekre figyelemmel a büntetőjogi megítélés szempontjából relevanciával nem bír.

„A bírósági döntésből csupán azt a következtetést lehet levonni, hogy a Dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ebben a 2015-ös évben is ugyanazzal a módszerrel követte el a költségvetési csalást, ahogyan 2011-től kezdődően és okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek" – olvasható a közleményben.

Czeglédy az Európai Bíróság döntésével kapcsolatban szerdán azt mondta az Indexnek, hogy a döntésnek hatása lehet az ellene zajló büntetőperre is, ugyanis ahogy a Csongrád Megyei Főügyészség az ő előzetes letartóztatásakor azt a NAV határozatot is lobogtatta", amellyel kapcsolatban most az Európai Bíróság a Humán Operátornak adott igazat. Czeglédy szerint most már úgy vádolja őt és társait az ügyészség áfacsalással, hogy nincs a céget elítélő érvényes NAV-határozat.