Akár 20 év börtön is várhat az adócsalókra

2019.02.18. 09:37

Tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádemelést a Fővárosi Főügyészség, mivel bűnszervezetben több mint 400 millió forint áfát csaltak el, derül ki az Főügyészség közleményéből. A vádirat szerint egy 43 éves férfi vádlott jelentős vagyonnal és befolyással rendelkezett a hozzá kötődő, nála rosszabb anyagi helyzetben lévő személyek felett, Bátonyterenyén és környékén. A férfi kiépített egy cégláncot az áfa elkerülésére, amelyhez többek között építőipari munkákat végző személyeket használt fel. 

A 43 éves férfi és láncolata 2013 májusától egy betonacél megmunkálásával és értékesítésével foglalkozó – ténylegesen egy 37 éves férfi által irányított – cég számára tette lehetővé az adóelkerülést. A kiépült bűnszervezet az adót oly módon csalta el, hogy az Európai Közösségen belüli vagy fiktív cégekkel Közösségen belüliként feltüntetett beszerzés után a cégláncolatba úgynevezett ,,eltűnő kereskedőket” épített be, akik adóminimalizáló, valótlan tartalmú adóbevallásokkal eltüntették a betonacél áfáját, olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében. 

A költségvetést bűnszervezetben és üzletszerűen 50 millió forintot meghaladóan megkárosító cselekmény büntetési tétele húsz évig terjedő szabadságvesztés.

2015. január 1. napjától a betonacél kereskedés a fordított adózás szabályai alá került, ezért a vádlottak felhagytak a betonacéllal kapcsolatos adócsaló tevékenységükkel, eddig azonban mintegy 410 millió forinttal rövidítették meg a magyar költségvetést.

A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, többükkel szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége, egyes stróman ügyvezetők ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön