Német pénzügyminiszter: Nem lesz recesszió

2019.02.25. 15:48

Nem kezdődik visszaesés a német gazdaságban, a fellendülés az idén, az egymás utáni tizedik évben is folytatódik, bár a korábbinál lassabb ütemben - ezt mondta a német pénzügyminiszter egy rádióinterjúban hétfőn.

Olaf Scholz a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság Inforadio nevű csatornáján adott interjúban kiemelte, hogy a gazdasági helyzet alakulását jelző mutatók azt jelzik, hogy folytatódni fog a növekedés. 

A miniszter ezzel arra a széles körben elterjedt véleményre, vagy inkább félelemre reagált, amely szerint a német gazdaság leszálló ágba került. Hogy mennyire elterjedt ez a vélemény, arra az is utal, hogy februárban négy éves mélypontra esett az üzleti hangulat az országban. A lassulás nem jelent visszaesést, ezért nem indokolt recessziót előrejelezni a növekedést jelző mutatók alapján - mondta a miniszter.

A GDP és a foglalkoztatottság 2019-ben is bővül, "derekas növekedésünk lesz az idén is"- mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak kockázatok is, köztük a brit EU-tagság megszüntetésének (Brexit) ügye és a nemzetközi kereskedelmi konfliktusok.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága tavaly 1,4 százalékkal bővült. A megelőző két évben, 2016-ban és 2017-ben még rendre 2,2 százalékkal nőtt a német gazdaság.

A növekedés a tavalyi harmadik negyedévben bicsaklott meg, akkor az előző három hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkent a német GDP, a negyedik negyedévben pedig az így kialakult szinten stagnált.

A lassulás hatására a kormány és egy sor intézmény lefelé módosította növekedési előrejelzését. A szövetségi kormány január végén megjelent prognózisa szerint a korábban várt 1,8 százalék helyett 1 százalékos lehet a GDP-növekedés az idén, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetsége (DIHK) februárban bemutatott előrejelzése szerint pedig a korábban várt 1,7 százalék helyett 0,9 százalékkal nőhet a német gazdaság 2019-ben.  • Hírek
  • Lakáshitel