Rekordszámú elektromos autó fogyott Európában

2019.02.27. 13:53

Tavaly majdnem 400 ezret vettek, ez az új autók 2,5 százaléka.

386 ezer darab tisztán elektromos hajtású személygépkocsit adtak el tavaly Európában, ami a kontinensen értékesített új autók 2,5 százaléka - közölte Magyar Elektromobilitás Szövetség (AVERE) szerdán. Az európai trendekkel összhangban Magyarországon is évről évre nő az elektromosautó-értékesítés aránya, igaz még elmarad az európai ütemtől.

A szövetség elmondása szerint Magyarországon 2018 első három negyedévében összesen több mint 1450 valamilyen elektromos hajtáslánccal bíró új autót értékesítettek. Az iparági becslések szerint az év utolsó hónapjaiban ez a szám további 200-300 gépjárművel növekedhetett. 2014 óta a tavalyi volt az első év, amikor több tisztán elektromos autó kelt el Magyarországon, mint hibrid meghajtású.

Az AVERE adatai szerint az összeurópai éves adatokat leginkább a decemberi eladások húzták fel, amikor is 40500 darab elektromos hajtású járművet értékesítettek, ami a 2017-es év hasonló időszakához mérten 33 százalékos növekedés.

Pethő József, az AVERE tagszervezeteként működő szövetség főtitkára elmondta, az elkövetkező évek egyik legnagyobb kérdése a szakember szerint az lesz a szektorban, hogy a hibrid technológia képes lesz-e visszaszerezni vezető helyét a tisztán villanyhajtású gépjárművektől. Erre összeurópai szinten kevés az esély, azonban a fejlődő piacokon, mint amilyen Magyarország is, még sokáig lesz létjogosultsága az emissziós szempontból jól teljesítő vegyes hajtásmegoldásoknak - mondta. Utalt arra is, hogy a magyar piacon még szükség van arra, hogy az autóhasználók többségének bizalma megjöjjön a tisztán elektromos hajtású autók iránt, amihez elengedhetetlen a hazai kiszolgáló- és töltőinfrastruktúra fejlesztése.