Pénzmosási botrányba keveredett Károly herceg alapítványa

2019.03.05. 00:51

A brit trónörökös alapítványa pénzmosással vádolt offhsore céghálózattól kapott 200 ezer dollár adományt. A vállalatcsoport ellen Oroszországban zajlik nyomozás – írja a The Guardian.

A The Guardian információi szerint a mintegy 70 cégből álló hálózat, amelynek tagjai litván számlákkal rendelkeztek, összesen 4,6 milliárd dollárt mosott tisztára, majd küldött Európa és Amerika irányába. A részleteket az Organized Crime and Corruption Reporting Project elnevezésű szervezet és egy litván holnap, a 15min.lt hozta nyilvánosságra. A The Guardian médiapartnerként kapta meg az adatokat, amelyek az eddigi egyik legnagyobb banki pénzmosásra utalnak. Nincs arra bizonyíték, hogy a pénzek végső címzettjei tudtak annak eredetéről, mert a dokumentumok szerint a tiszta és a piszkos pénzek összekeveredtek a folyamatban, lehetetlenné téve az eredeti forrás vagy források megtalálását.

Bill Browder, az egyik legnagyobb oroszországi befektetési alap, a Hermitage Capital Management alapítója és elnöke eredetileg brit származású, de Oroszországban él, és ott küzd a korrupció ellen. Browder évek óta próbál a nyomára bukkanni 230 millió amerikai dollárnak, amit az orosz adóhivatalból lopott el egy banda, amely átvette a Hermitage leányvállalatait. A The Guardiannak most azt nyilatkozta, úgy néz ki, ennek a pénznek egy része is a fent említett hálózaton keresztül csordogált.  A szálak a vezető orosz befektetési bankhoz, a Troika Dialoghoz vezetnek, most napvilágra látott e-mailek szerint a Troika vezetői ugyanis 2004-től kezdve 8 éven keresztül folyatták a pénzt ezen a hálózaton.

A Troika Dialogot akkor Ruben Vardanyan vezette, egy örmény vállalkozó, aki jó kapcsolatot ápolt Putyinnal, számos nemzetközi hírességgel és a brit királyi család tagjaival is. Két évvel ezelőtt a Forbes magazin szerint a 99. leggazdagabb orosz volt. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ő tudott volna a pénzmosásról és ezt ő is tagadja. A The Guardian mindenesetre részletes ábrát közölt arról, hogy juthatott a Troika Dialog és több offhsore vállalat közbeiktatásával 200 ezer dollár a Prince's Charities Foundation-höz, Károly herceg alapítványához, többek között egy 18. századi kastély (Dumfries House) felújítására.  A brit királyi ház azt nyilatkozta, hogy Károly herceg alapítványa teljesen függetlenül működik a személyétől, az alapítvány pedig azt, hogy a jótékonysági szervezetek mindig nagyon komoly átvilágításon esnek át, ezzel biztosítva törvényes működésüket.

Nem ez az első eset, hogy a brit trónörökös offshore-ügybe keveredik. 2017 novemberében kiderült ugyanis, hogy Károly brit trónörökös tíz évvel ezelőtt olyan klímaegyezmény-módosításokért kampányolt, amelyből saját magánvagyon-kezelő hitbizománya közvetve anyagi hasznot húzhatott volna. Akkor az derült ki, hogy a Duchy of Cornwall gyűjtőnevű trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány, amelyből Károly hercegnek magánjövedelme származik, 2007-ben 113 500 dollárért vásárolt titokban részesedést egy bermudai központú vállalatban, a Sustainable Forestry Managementben. A  vállalkozás aztán maga küldte meg a számára hasznos módosításokhoz szükséges lobbizás dokumentációját a hercegnek, Károly lobbizása azonban végül nem ért célt.