Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzmosási botrányba keveredett Károly herceg alapítványa

2019.03.05. 00:51

A brit trónörökös alapítványa pénzmosással vádolt offhsore céghálózattól kapott 200 ezer dollár adományt. A vállalatcsoport ellen Oroszországban zajlik nyomozás – írja a The Guardian.

A The Guardian információi szerint a mintegy 70 cégből álló hálózat, amelynek tagjai litván számlákkal rendelkeztek, összesen 4,6 milliárd dollárt mosott tisztára, majd küldött Európa és Amerika irányába. A részleteket az Organized Crime and Corruption Reporting Project elnevezésű szervezet és egy litván holnap, a 15min.lt hozta nyilvánosságra. A The Guardian médiapartnerként kapta meg az adatokat, amelyek az eddigi egyik legnagyobb banki pénzmosásra utalnak. Nincs arra bizonyíték, hogy a pénzek végső címzettjei tudtak annak eredetéről, mert a dokumentumok szerint a tiszta és a piszkos pénzek összekeveredtek a folyamatban, lehetetlenné téve az eredeti forrás vagy források megtalálását.

Bill Browder, az egyik legnagyobb oroszországi befektetési alap, a Hermitage Capital Management alapítója és elnöke eredetileg brit származású, de Oroszországban él, és ott küzd a korrupció ellen. Browder évek óta próbál a nyomára bukkanni 230 millió amerikai dollárnak, amit az orosz adóhivatalból lopott el egy banda, amely átvette a Hermitage leányvállalatait. A The Guardiannak most azt nyilatkozta, úgy néz ki, ennek a pénznek egy része is a fent említett hálózaton keresztül csordogált.  A szálak a vezető orosz befektetési bankhoz, a Troika Dialoghoz vezetnek, most napvilágra látott e-mailek szerint a Troika vezetői ugyanis 2004-től kezdve 8 éven keresztül folyatták a pénzt ezen a hálózaton.

A Troika Dialogot akkor Ruben Vardanyan vezette, egy örmény vállalkozó, aki jó kapcsolatot ápolt Putyinnal, számos nemzetközi hírességgel és a brit királyi család tagjaival is. Két évvel ezelőtt a Forbes magazin szerint a 99. leggazdagabb orosz volt. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ő tudott volna a pénzmosásról és ezt ő is tagadja. A The Guardian mindenesetre részletes ábrát közölt arról, hogy juthatott a Troika Dialog és több offhsore vállalat közbeiktatásával 200 ezer dollár a Prince's Charities Foundation-höz, Károly herceg alapítványához, többek között egy 18. századi kastély (Dumfries House) felújítására.  A brit királyi ház azt nyilatkozta, hogy Károly herceg alapítványa teljesen függetlenül működik a személyétől, az alapítvány pedig azt, hogy a jótékonysági szervezetek mindig nagyon komoly átvilágításon esnek át, ezzel biztosítva törvényes működésüket.

Nem ez az első eset, hogy a brit trónörökös offshore-ügybe keveredik. 2017 novemberében kiderült ugyanis, hogy Károly brit trónörökös tíz évvel ezelőtt olyan klímaegyezmény-módosításokért kampányolt, amelyből saját magánvagyon-kezelő hitbizománya közvetve anyagi hasznot húzhatott volna. Akkor az derült ki, hogy a Duchy of Cornwall gyűjtőnevű trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány, amelyből Károly hercegnek magánjövedelme származik, 2007-ben 113 500 dollárért vásárolt titokban részesedést egy bermudai központú vállalatban, a Sustainable Forestry Managementben. A  vállalkozás aztán maga küldte meg a számára hasznos módosításokhoz szükséges lobbizás dokumentációját a hercegnek, Károly lobbizása azonban végül nem ért célt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!