Több tízezer tonnányi alma fonnyad a hűtőtárolókban

D ATI20120906017
2019.03.20. 05:39

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy kármentésként Magyarországon is újraindultak a léüzemek. Az árak az őszihez hasonlóan azonban továbbra is a mélyben vannak – írja a szerdai Világgazdaság.

A lap cikkében Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke állítja, hogy a

a hűtőtárolókban tárolt almából néhány tízezer tonnának még mindig nem látszik a piaca.

Rácz Imre, az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke pedig pár napja még százezer tonna eladatlan almáról beszélt.

Apáti Ferenc szerint az alma iránt közepes a kereslet, ráadásul a tételek mintegy háromnegyede csak akciókban, relatíve alacsony árakon értékesíthető az áruházláncoknak. Azok a termelők pedig, akik nem rendelkeznek áruházlánci beszállítási lehetőséggel, a közvetítő kereskedelemnek próbálják eladni az almát, de ők csak meglehetősen alacsony, kilogrammonként nettó 40-60 forintos áron tudják értékesíteni.

Az almasűrítményt gyártó léüzemek árai szintén nagyon alacsonyak, kilónként 16-18 forintos, nyomott áron vásárolják fel a gyümölcsöt.

Ezeken a tételeken azonban óriási a veszteség, mert a termelés költségeit az öt-hat hónapja tartó tárolás tetemes költségei is terhelik.

A World Apple & Pear Association nemzetközi szövetség adatai szerint február elején még több mint 1,2 millió tonna étkezési alma volt a lengyel hűtőtárolókban, miközben tavaly ugyanekkor még csak 660 ezer tonnás készlet volt raktáron. A teljes európai raktárkészlet 3,82 millió tonna volt február elején, míg egy évvel korábban csak mintegy 2,4 millió tonna étkezési alma volt a hűtőkamrákban.