A nagy leszámolás: összehasonlítottuk a kínai és a magyar paprikát

8015982258597741055 HUSZ0781
2019.04.11. 05:06

Nemrég annak jártunk utána, hogy miért olcsóbb radikálisan a kínai fűszerpaprika a boltok polcain, mint a magyar. Az derült ki, hogy a kínai paprika az olcsó munkaerő, a kevésbé költséges termelési technológiák miatt olcsó, míg a magyarnál sok pénzt költenek szárításra, öntözésre, és egyre kevesebben foglalkoznak az érzékeny növény termesztésével.

Most végeztünk egy gyors tesztet házon belül, ahol arra voltunk kíváncsiak, meg tudjuk-e különböztetni a különféle minőségű fűszerpaprikákat.

Vettünk:

  • egy csomag kínai fűszerpaprikát – 2019 ft/kg,
  • egy csomag átlagos minőségű magyar fűszerpaprikát – 4580 ft/kg,
  • egy csomag spanyol füstölt fűszerpaprikát – 4760 ft/kg
  •  és egy csomag prémium magyar fűszerpaprikát (prémium alatt azt értjük, hogy ez volt a legdrágább a hipermarketben) – 7250 ft /kg.

A tesztben kacsazsíros kenyéren kóstoltuk meg a paprikákat a szerkesztőségben. Természetesen tudjuk, hogy bizonyos paprikák inkább főzésre, mint nyers fogyasztásra valók, a tesztet nem is szántuk reprezentatívnak, inkább csak azt szerettük volna kideríteni, hogy tényleg kiugró-e a különbség a legolcsóbb és a legdrágább között, hiszen az árban több mint háromszoros az eltérés. Egyébként ez az eltérés már a gyártás közben megjelenik, míg a félkész (szárított, de még nem őrölt) kínai paprika kilója 1 euró 70 cent (nagyjából 550 forint) körül alakul, a magyar ennek a háromszorosába is kerülhet.

Elsőre szemre vizsgáltuk a különféle paprikákat, be kell valljam, én azt hittem színre is kiugró eltérés lesz, de valójában minimális különbség van a paprikák kinézetében. A prémium paprika talán kicsit finomabbra volt őrölve és világosabb volt, de nem mondtam volna meg ránézésre melyik az.

Aztán következett a kóstolás. A spanyol füstölt kicsit kilógott a sorból, de szerettünk volna egy spanyolt is, mivel a hipermarket polcát böngészve az tűnt fel, hogy a spanyol-magyar keverék paprika a leggyakoribb, de tisztán spanyol csak a füstölt volt. A füstölt paprikát valószínűleg amúgy sem zsíros kenyérre találták ki, bár volt akinek ízlett, a legtöbben idegenkedtek tőle.

A kínait sokan felismerték vakon is, ennek az volt a jellegzetessége, hogy a legtöbbek szerint semmi íze nincs.

Igaz ketten is azt hitték a kínairól, hogy az a prémium, de ez inkább a prémiumot minősíti. Ugyanis, érdekes módon a kínai mellett a prémiumot utálták még sokan, volt aki azt mondta, hogy

a kínainak legalább nincs íze, a prémium viszont kifejezetten szar.

Egy másik kolléga szerint a prémium olyan mint a fűrészpor. Volt aki úgy vélekedett, hogy a prémium talán főzésre lehet jobb, de többen arra esküdtek, hogy igazán jó fűszerpaprikát csak ismerősön át lehet venni, a polcokon felesleges keresni, kerüljön akármennyibe. 

A teszt egyértelmű győztese a középkategóriás magyar volt, sokan azt hitték az a prémium, és azt szinte mindenki eltalálta, hogy magyar. 

Összességében azt lehet mondani, ha zsíros kenyeret akar enni, nem érdemes a legolcsóbb paprikát venni, megéri rászánni azt a plusz kétszáz forintot a közepesre. A drága eléggé leszerepelt, de lehet tényleg csak arról van szó, hogy eleve nem nyers fogyasztásra szánták. A füstölt paprika működhet zsíros deszkán, bár inkább csak kísérletező kedvűeknek ajánljuk. A kínai bár elég olcsó, lényegében pénzkidobás. 

Amúgy végül elfogyott az összes zsíros-paprikás katona a konyhából, szóval a végső tanulság: zsíros kenyér nem marad meg ott, ahol magyarok vannak.