Trump perre megy, nehogy kiderüljön, hogy hazudott-e a vagyonáról

2019.04.22. 19:28

Donald Trump elnök és fiai új taktikát választottak, hogy megállítsák az amerikai elnök zsebében turkáló demokrata párti képviselőket: beperelték a kongresszust. A CNN beszámolója szerint a Washington DC egyik bíróságán beadott keresettel az elnök azt szeretné meggátolni, hogy egy könyvvizsgáló  cég kiadja Trumpék családi cégének pénzügyi adatait. 

A per előzménye, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje, bizalmasa és kínos dolgainak (például pornószínásznők lefizetésének) intézője még februárban, a Kongresszus vizsgálóbizottsága előtt tett vallomásában azt mondta, hogy évekkel ezelőtt Trump azt állította, hogy a cégének - és így a családnak - sokkal nagyobb vagyona van, mint valójában volt. Mindezt a hatóság félrevezetése miatt elítélt Cohen szerint azért tette Trump, mert meg akarta vásárolni a Buffalo Bills focicsapatot. Ez viszont illegális. 

A Cohent meghallgató bizottság vezetője, a marylandi demokrata képviselő Elijah Cummings megpróbált utána járni a dolognak és elkérte egy könyvelő cégtől Trump pénzügyi adatait 10 évre visszamenőleg, a cég viszont azt mondta, hogy csak akkor adják ki a kért adatokat, ha a képviselő hivatalos idézést küld. Ezt meg is tette, viszont mielőtt megkaphatta volna a kért dokumentumokat, Trump és fiai perre mentek. 

Trump ügyvédje azt nyilatkozta, azért perelnek, mert a dokumentumok kikérésének nincs semmilyen jogalkotási célja, a demokraták ezzel csak valamilyen fogást akarnak találni az elnökön a 2020-as elnökválasztás előtt, az adatok kiadásával viszont félő, hogy bizalmas információk szivárognának ki. A perrel azt szeretnék elérni, hogy a bíróság leállítsa az adatok kiadását.

Az őszi választásokkal a Képviselőházban többségbe került demokraták azután kezdtek el közvetlenül egyes cégektől adatokat kérni az elnök pénzügyeiről, miután a Fehér Ház többször sem volt hajlandó kiadni a kért adatokat. Trump az adóbevallását sem volt hajlandó kiadni, arra hivatkozva, hogy éppen adóhatósági vizsgálat zajlik a cégénél. Ezzel hosszú ideje ő az egyetlen elnök, akinek nem lehet belelátni a személyes pénzügyeibe.   • Hírek
  • Csok