A Mol leállította a Barátság vezetéken érkező orosz olaj átvételét

2019.04.26. 19:04 Módosítva: 2019.04.26. 19:53

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken – közölte az olajipari társaság pénteken az MTI-vel.

A Mol közleménye hangsúlyozta: bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét. A hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. 

Délelőtt írtuk meg, hogy más országok, így Ukrajna, Németország és Lengyelország is leállították az olaj átvételét szennyeződés miatt.

A Mol kiemelte azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedik, hogy nem szabványszerű kőolaj érkezzen Magyarországra. A felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudjuk látni a finomítót. Az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad – írták.

A Mol egyeztet az illetékes hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel, hogy a kőolajszállítás minél hamarabb visszazökkenjen a normális kerékvágásba – tájékoztatott a cég.

Oroszországban szennyezték

Büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése címén – jelentette ki Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója újságíróknak pénteken Moszkvában.

Gyomin elmondta, hogy Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A tisztségviselő szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő  Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Beszámolója szerint Minszkben a nap folyamán tanácskozást tartottak Fehéroroszország, Lengyelország, Ukrajna és Lengyelország olajszállítmányozással és -finomítással foglalkozó vállalatainak képviselői, akik cselekvési programot fogadtak el a Fehéroroszországba és Európába irányuló szállítás újraindítása érdekében.  

Nyikolaj Gavrilenko, az Ukrtransznafta vezérigazgatója a tanácskozást követően elmondta, hogy sikerült megtalálni a technikai megoldást a tranzit újraindítására. Mint mondta, május első harmadában minimum a Barátság vezeték déli ágán újraindul a Urals típusú olaj stabil szállítása a felhasználóüzemekbe. A szennyezett olajszállításokért fizetendő orosz kárpótlás kérdése a pénteki minszki egyeztetésen nem merült fel.

Az Oroszországból érkező olaj minőségének hirtelen romlásáról a Belnaftahim fehérorosz olajfeldolgozó és -szállító vállalat múlt péntek este számolt be, egyúttal korlátozva az exportszállításokat. Orosz partnere, a Transznyefty megerősítette a probléma létezését, közölve a szennyezés forrását Szamara megyében.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását, és az olajtranzit leállt.