Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Megállapodást írt alá az SZTE és a Huawei

2019-04-16T015251Z 1973398074 RC1A6CA01E90 RTRMADP 3 HUAWEI-TECH
2019.04.26. 14:31

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben, kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt tartott beszédében Magyarország szempontjából kulcskérdésnek nevezte a Kínával való hatékony gazdasági együttműködést, számolt be az MTI. Kína a legújabb technológiák használatával biztosítja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége folyamatosan és dinamikusan nőjön, mondta el. 

Szijjártó Péter szerint a magyar-kínai kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint jelenleg. A két ország kapcsolatrendszerét a kölcsönös tiszteletre alapozzák és az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelték, ezért nincs nyitott kérdés a politikai kapcsolatokban, nincs, ami gátolná a gazdasági együttműködés további fejlődését.

A beszéd után több megállapodást is aláírtak kínai és magyar vállalatok, egyebek mellett a budapesti és a hsziani nemzetközi repülőtér, ami újabb kínai városokat kapcsolhat be a Budapestről elérhetők hálózatába.

A Richter Gedeon gyógyszeripari megállapodásokat kötött, amelyekről Szijjártó Péter azt mondta, hogy tovább növelhetik a jelentősen bővülő magyar gyógyszeripari exportot. Emellett megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem a Huawei-jel, ennek nyomán szegedi informatikai alapkutatások kapcsolódhatnak be a Huawei fejlesztési tevékenységébe.

(Borítókép: Tyrone Siu / Reuters)