14 millió forintért hozott létre egy új munkahelyet a kormány idén

2019.04.29. 09:06 Módosítva: 2019.04.29. 09:10

Az idei első négy hónapban már 43,3 milliárd forintnyi beruházási támogatás kifizetéséről szerződött a Külgazdasági és külügyminisztérium – derül ki a Világgazdaság friss összesítéséből. Ez azt jelenti, hogy az ilyen jogcímen elköltött pénz valószínűleg több lesz, mint tavaly, amikor összesen 86,6 milliárdot osztottak ki.

Az április végéig kifizetett összegből 23 cég részesült, akik összesen 3079 új munkahely létrehozását vállalták, 

vagyis az idén 14 millió forintba került a magyar adófizetőknek egy támogatott munkahely. 

Ugyanez a szám 2018-ban 9,88 millió forint volt. A cikk szerint a növekedést nem a betelepülő, hanem a hazai cégeknek nyújtott támogatások húzzák: mind összegében, mind az egy munkahelyre jutó támogatásban kiemelkedik a listából a Mol Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi poliolüzeme, amelynek építését a magyar állam 11,6 milliárd forinttal támogatta.

Itt az egy munkahelyre jutó támogatás összege eléri a 67,9 millió forintot.

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. pedig 33,1 millió adófizetői támogatás segítségével teremt egy új munkahelyet. 2008 és 2015 között még csak 35 millió forintba került a legdrágább munkahely.

A teljes 23-as listát elnézve feltűnő, milyen nagy arányban szerepelnek rajta a - többnyire német hátterű - autóipari cégek. A top 3 legtöbb munkahelyet teremtő beruházás is ebbe a kategóriába tartozik, a Thomas Duvenbek Immobilien Invest Kft. logisztikai üzemet, a Continental Automotive Hungary Kft. fék- és menetstabilizáló rendszerek fejlesztésre szolgáló egységet, az Eissmann Automotive Hungaria Kft. pedig bőr autóalkatrészek gyártására szakosodott üzemet hoz létre.

Az összesítés alapján az idei támogatott beruházások között ritka kivételnek számítanak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó egységek a támogatott beruházások között; ide tartozik a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. szoftver- és k+f-központja, az AVL Autokut Mérnöki Kft. járműipai k+f-központja, illetve két autóipari cég menetstabilizáló rendszerek fejlesztésére kapott támogatást. 

Vagyis az idei év első négy hónapja alapján sem mondhatjuk, hogy túlságosan sikeres lenne a kormány a magyar gazdaság dimenzióváltásának elősegítésében, ellenben egyre drágul egy összeszerelőüzem-beli munkahely létrehozása.