Kína emeléssel válaszol az új amerikai pótvámokra

2019.05.13. 16:21

Az eddigi kereskedelmi viszályban az amerikai kormány először 250 milliárd dollár értékű kínai termékekre, majd gyakorlatilag a teljes kínai importra vetett ki pótvámokat, míg Kína válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai importtermék vámtarifáit emelte meg. A kínai kormánynak nemigen van lehetősége arra, hogy újabb pótvámokat vessen ki amerikai termékek széles körére, tekintettel arra, hogy tavaly az amerikai export Kínába 120,3 milliárd dollárra rúgott. 

Most Kína a már meglévő vámokon emel. Az akár a 25 százalékot is elérő új pótvámok azokra a termékekre vonatkoznak, amelyekre tavaly szeptemberben vetettek ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot. Ez akkor megtorló lépés volt arra az amerikai döntésre, hogy mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal sújtanak. Washington végül nem január 1-től, hanem május 8-tól emelte fel 25 százalékra a pótvámot.

Hétfőn kiadott közleményében a kínai államtanács bizottsága elmondta, hogy a pótvámok emelése válaszintézkedés az Egyesült Államok egyoldalú és protekcionista kereskedelmi politikájára. Hozzátették, hogy Kína reméli, hogy az Egyesült Államok visszatér a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások helyes útjára, és közös erőfeszítéssel, a kölcsönös tisztelet alapján kölcsönösen előnyös megállapodást kötni.  • Hírek
  • Bankszámla