Kétmilliárd dolláros kártérítés fizetésére ítélték a Monsantót

2019.05.14. 10:42

Kétmilliárd dollár kártérítést ítélt meg egy kaliforniai törvényszék helyi idő szerint hétfőn egy házaspárnak, amelynek tagjai rákbetegséget kaptak a - ma már a német Bayer tulajdonában álló - Monsanto nevű vegyipari vállalat által gyártott egyik gyomirtótól - írja az MTI a kaliforniai helyi sajtóra hivatkozva.

Ez a harmadik alkalom, hogy a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt jelentősebb összegű kárterítés megfizetésére kötelezik a német vegyipari óriáscéget. Két korábbi bírósági döntés 80-80 millió dollárt ítélt meg a felpereseknek. 

Bár az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) áprilisban úgy ítélte meg, hogy a Roundup gyomirtóban található glifozát nem minősül rákkeltő anyagnak, a kaliforniai egészségügyi hatóságok nem értettek egyet a szövetségi hivatallal.

A Bayer közleményben tudatta, hogy csalódott az esküdtszék döntése miatt, és fellebbezni fog a határozat ellen arra hivatkozva, hogy az nincs összhangban az EPA értékelésével.

Az EPA megítélése szerint a helyesen használt glifozátot tartalmazó termékek biztonságosak, és a glifozát nem rákkeltő. Ez a megállapítás 40 évnyi széles körű kutatómunka eredménye - hangoztatta a német vegyipari vállalat. A közleményben hozzátették: mélységesen együttéreznek a felperesekkel, de kiemelték, hogy a megbetegedett panaszosoknak olyan már korábban is fennálló egészségügyi problémáik voltak, amelyek eleve jelentősen növelik a non-Hodgkin limfóma kockázatát.

A Monsanto vállalat ellen több ezer rákos beteg indított pert arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2015-ben megállapította: a glifozát valószínűleg rákkeltő hatású. A bírósági eljárások során a Bayer részben azzal érvelt, hogy a Monsanto, amelyet 2018-ban vásárolt fel - korábban nem tudott az anyag esetleges egészségkárosító hatásáról.

A Roundup nevű gyomirtó mellett az erre rezisztens, génmódosított növények fejlesztéséről is ismert Monsanto vállalatról pár éve írtunk egy részletesebb portrét is  • Hírek
  • Hírek