Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Monsanto a kártérítés harmadát sem hajlandó kifizetni a rákos kertésznek

2018.11.02. 00:32 Módosítva: 2018-11-02 19:51:30

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért - írja a CNN. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben. 

Ahogy augusztusban beszámoltunk róla, a kétgyermekes, 46 éves DeWayne Johnson  limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és szerinte a betegséget a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Betegsége előtt Johnson kertészként dolgozott egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az iskolák kertjeit és a parkokat.

A kártérítés összege így 211 millió dollárral lett kevesebb, de Johnson azt mondta a bíróságon, beérné ennyivel is, mert belefáradt a több éves jogi procedúrába. 2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Júniusban először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és az augusztusi tárgyaláson 289 millió dolláros kártérítést ítéltek meg Johnsonnak, de természetesen a Monsanto képviselői megtámadták az ítéletet. 

A legfelsőbb bíróságon majdnem sikerült is megúszniuk a dolgot, végül a bírónő úgy döntött, hogy a cégnek fizetnie kell kártérítést, de csak 39 millió dollárt. Ezután Johnson ügyvédeinél pattogott a labda, ha elfogadják, akkor vége az ügynek, ha viszont nem, akkor a nagyon rossz egészségi állapotban lévő kertész küzdhet tovább a bíróságon. A Monsanto szerint nincs rá bizonyíték, hogy Johnson betegségét az általuk biztonságosnak tartott szer okozta, pedig a CNN szerint több mint 4000, a Johnsonéhoz hasonló eset lehet még az Egyesült Államokban. 

Hogy mit is érdemes tudni a hírhedt Monsanto vállalatról, azt ebből az eheti nagyképes cikkünkből megtudhatja.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?