Vendel
6 °C
19 °C

A Monsanto a kártérítés harmadát sem hajlandó kifizetni a rákos kertésznek

2018.11.02. 00:32 Módosítva: 2018.11.02. 19:51

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért - írja a CNN. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben. 

Ahogy augusztusban beszámoltunk róla, a kétgyermekes, 46 éves DeWayne Johnson  limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és szerinte a betegséget a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Betegsége előtt Johnson kertészként dolgozott egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az iskolák kertjeit és a parkokat.

A kártérítés összege így 211 millió dollárral lett kevesebb, de Johnson azt mondta a bíróságon, beérné ennyivel is, mert belefáradt a több éves jogi procedúrába. 2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Júniusban először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és az augusztusi tárgyaláson 289 millió dolláros kártérítést ítéltek meg Johnsonnak, de természetesen a Monsanto képviselői megtámadták az ítéletet. 

A legfelsőbb bíróságon majdnem sikerült is megúszniuk a dolgot, végül a bírónő úgy döntött, hogy a cégnek fizetnie kell kártérítést, de csak 39 millió dollárt. Ezután Johnson ügyvédeinél pattogott a labda, ha elfogadják, akkor vége az ügynek, ha viszont nem, akkor a nagyon rossz egészségi állapotban lévő kertész küzdhet tovább a bíróságon. A Monsanto szerint nincs rá bizonyíték, hogy Johnson betegségét az általuk biztonságosnak tartott szer okozta, pedig a CNN szerint több mint 4000, a Johnsonéhoz hasonló eset lehet még az Egyesült Államokban. 

Hogy mit is érdemes tudni a hírhedt Monsanto vállalatról, azt ebből az eheti nagyképes cikkünkből megtudhatja.