Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Évi 240 ezer forintnyi dollárba kerül egy áltlagos amerikai családnak a vámháború

2019.05.24. 16:04

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i területi igazgatóságának a számításai szerint a kínai termékekre a hónap elején kivetett újabb amerikai vámemelés egy átlagos amerikai háztartásnak 831 dollár (nagyjából 240 ezer forint) költséget jelent évente, írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök május 5-étől 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáját. Az amerikai kormányzat kilátásba helyezte további mintegy 300 milliárd dollárnyi kínai importcikkre vonatkozó büntetővám kivetését.

A New York-i Fed szakértőinek számítása szerint

a családok 211 dollárt (nagyjából 60 ezer forintot) veszítenek az áremelkedés miatt, a további 620 dollár (180 ezer forint) veszteség a termelékenység csökkenéséből ered.

A Fed területi igazgatóságának jelentése szerint az amerikai cégek egy része Kínán kívüli szállítókat keres majd, amelyektől azonban drágábban tudnak majd vásárolni, mint Kínától a vámtarifa emelése előtt. A dokumentum összeállítói úgy vélik, hogy a május eleji intézkedés egyik hatásaként felgyorsul az amerikai importálók Kínán kívüli szállítókra váltása.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentése szerint a vámemelés következményeit az importálók részben a fogyasztókra hárították, így például drágultak a mosógépek, más esetekben a kedvezőtlen hatást úgymond lenyelték, nyereségük kárára.

Május elején még  arról volt szó , lassan megegyezik tavaly január óta folyó kereskedelmi háborúja lezárásáról az Egyesült Államok és Kína, és kötnek egy szerződést a gazdasági viszonyaik rendezéséről, ehelyett az Egyesült Államok 25 százalékos büntetővámot vetett ki kínai importjának nagyjából felére, mire Kína ellenintézkedéseket  jelentett be.