A Schmidt–Ungár család 1,6 milliárd forintot vett ki ingatlanos cégéből

IMG 20181227 155209
2019.07.03. 10:12

Közel 2,6 milliárd forintos osztalékkifizetést hagyott jóvá a Schmidt Máriáék családi cégeként ismert Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. közgyűlése április végén – derült ki a társaság 2018-as pénzügyi beszámolójából, amit a 24.hu szemlézett.

A BIF Nyrt. főrészvényese a Pió-21 Kft., ami száz százalékban Schmidt Mária és gyerekei tulajdonában van. Ennek a társaságnak több mint 64 százalékos tulajdonrésze van a tőzsdei cégben, ami azt jelenti, hogy a csaknem 2,6 milliárd forintos osztalékból több mint 1,6 milliárd forintot Pió-21-nek fizetnek ki.

Ennek a cégnek a kétharmada Schmidt Máriáé, a két gyerekének, Ungár Annának és az LMP-s Ungár Péternek pedig egyhatod-egyhatod tulajdonrésze van.

Vagyis az 1,6 milliárd forint osztalékból 1,1 milliárd jár Schmidt Máriának, 276-276 millió pedig Ungár Annát és Ungár Pétert illeti a jog szerint. 

Ungár Péternek egyébként közvetlenül is volt 3 százaléka a BIF-ben, ám a sorozatos támadások miatt (amik azt firtatták, miért van ellenzéki politikusként részesedése egy NER-közelinek tekinthető cégben) ezt tavaly év végén egy bizalmi vagyonkezelőre bízta, vagyis névleg kiszállt a cégből .

A BIF legutóbb akkor került a hírekbe, amikor kiderült, hogy a kormány nem hajlandó közzétenni, hogy az Agárminisztérium mekkora összegért bérli a BIF-től a belváros egyik legdrágább részén fekvő Vigadó Palota Irodaházat, ezért a HVG pert indított az ügyben. 

Schmidt egyébként a jórészt állami támogatásokból élő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK) főigazgatói posztjának betöltésével is jól keres, tavaly a duplájára, 97 millió forintra nőtt juttatásának éves összege.