Ungár Péter vagyonkezelőre bízza a családi cégben lévő tulajdonrészét

2018.12.19. 14:27

Úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre bízza az LMP-s Ungár Péter a családja érdekeltségébe tartozó ingatlancégben meglévő részvénycsomagját, vagyis névleg kiszáll a Schmidt Mária, illetve családja érdekeltségébe tartozó társaságból - írja a hvg.hu

Ungárnak 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben. Ezé a cégé a BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) részvényeinek 90 százaléka. Plusz Ungárnak személyesen is van további 3 százaléka a BIF-ben.

Ezt a 3 százalékot bízta vagyonkezelőre, azaz a Pió-21 tulajdonrésze, és az így közvetve birtokolt BIF-részesedés továbbra is marad nála.

Ungár Péterrel kapcsolatosan rendre felmerül, hogy vajon mennyire összeférhető, hogy ellenzéki képviselőként politizál, miközben tulajdonrésze van egy cégben, amely cég igencsak a NER-közelébe sodródott. 

  • Például ősszel a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez sorolt Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 5,7 milliárd forint értékben vásárolt részesedést a BIF-ben. Emiatt az LMP-ben etikai vizsgálat is indult ellene.
  • Aztán nemrég írtunk arról, hogy Schmidt Máriától és Ungár Pétertől bérel irodát az Agrárminisztérium.
  • És bár nem BIF, hanem Pió-21, de azzal is támadták Ungárt, hogy ezzel ő (volt akkor, de már nem) a Figyelő tulajdonosa is. Akkor azt mondta, a cég döntéseire nincsen ráhatása, édesapja örökségéről nem kíván lemondani, mert személyes jelentősége van számára.

Ungár a hvg.hu-nak nem árulta el, hogy kire bízta a részvénycsomagot, arra hivatkozott, hogy a vagyonkezelő nem szeretne nyilvánosságra kerülni. Annyit mondott, hogy „BIF-hez közeli”, és a megállapodásuk határozatlan időre szól.

Az Ungárral készült interjúnkat, amiben a BIF-ről is kérdeztük, itt olvashatja.