Varga: A magyar gazdaságot politikai okból támadják az unióból

2019.07.09. 16:13

Megalapozatlan állítások vannak az Unió hazánkra vonatkozó ajánlásaiban. Sajnálatos, hogy az Európai Unió gazdaságirányítással kapcsolatos tevékenységét politikailag vitatható, oda nem illő témákkal lazítják fel – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán (Ecofin).

Varga szerint hazánkra vonatkozó országspecifikus ajánlások nem valós tényeken, hanem kettős mércén alapulnak, így azok elfogadását Magyarország nem támogatta és külön nyilatkozatban tiltakozott az eljárás ellen.

A magyar kormány arra számít, hogy a májusi európai parlamenti választások eredménye hamarosan az uniós intézményrendszer működésére is pozitív hatással lesz, és a szakmai kérdéseket ezután nem hatja át az aktuálpolitika. Varga szerint magyar gazdaság eredményeit nem lehet elvitatni, hiszen

az idei első negyedévben a magyar növekedés közel háromszorosa volt az uniós átlagnak, a munkanélküliség szintje az egyik legalacsonyabb Európában, és a bérek is folyamatosan emelkednek.

A most tárgyalt dokumentum a Pénzügyminisztérim közleménye szerint a magyar igazságszolgáltatási rendszerre kapcsolatban kettős mércét alkalmaz: nem megalapozott és nem tükrözi a valóságot, hiszen a vonatkozó jogszabályi környezet nem változott az elmúlt évhez képest, amikor is nem fogalmaztak meg ilyen jellegű ajánlást.

Magyarország szintén aggályosnak tartja, hogy az Európai Bizottság nem vette figyelembe a vitatott részekre vonatkozó magyar álláspontot.

"Sajnálatos, hogy a finn elnökség szövegmódosító javaslatai sem kezelték érdemben a magyar aggályokat. A szövegezési folyamat során nem sikerült megállapodásra jutnunk, ezért Magyarország az ajánlások elfogadásánál tartózkodott és egyoldalú nyilatkozatot tett az igazságügyi függetlenségre vonatkozó indokolatlan állításokkal, kettős mérce alkalmazásával kapcsolatban az Ecofin-ülés összefoglaló jegyzőkönyvéhez" –  zárul a közlemény.

Mit kritizált az unió?

Magyarország 2018 óta úgynevezett jelentős eltérési eljárás alá tartozik, ugyanis az ország tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése jelentősen meghaladta a referenciaértéket. A bizottság a következő 12-18 hónapra vonatkozó gazdaságpolitikai iránymutatást nyújtó 2019-es országspecifikus ajánlásaiban azt szorgalmazta, hogy idén az elsődleges költségvetési kiadások nettó növekedési üteme ne haladja meg a 3,3 százalékot, jövőre pedig a 4,7 százalékot

Azt is ajánlották a magyar kormánynak, folytassa a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerőpiaci integrációját, különösen továbbképzés révén, valamint javítsa a szociális támogatások és az álláskeresési járadékok megfelelőségét.

Javítsa az oktatási eredményeket, és növelje a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételét a minőségi többségi oktatásban. Javítsa az egészségügyi eredményeket a megelőző egészségügyi intézkedések támogatásával és az alapellátás megerősítésével.

Az ajánlásban szerepel az is, hogy Magyarország állítsa a beruházásorientált gazdaságpolitika középpontjába a kutatást és az innovációt, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaságot és közlekedést, a hulladékgazdálkodási infrastruktúrát, valamint az energia- és erőforrás-hatékonyságot, figyelembe véve a regionális különbségeket is. 

Mindemellett javítsa a versenyt a közbeszerzések terén, erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között az ügyészségi munka és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítása révén, valamint erősítse meg az igazságszolgáltatás függetlenségét.