Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Csak a bevándorlás miatt nő az unió népessége

2019.07.11. 12:14

Július 11-e a népesedés világnapja, ebből az alkalomból most több becslés, kutatás, elemzés jelent meg a demográfiai folyamatokról. Kiadott egy ilyet az unió központi statisztikai hivatala, az Eurostat is.

Eszerint egy év alatt több mint 1,1 millióval bővült az Európai Unió lélekszáma, amely 2019. január 1-jén 513 millió 481 ezer volt a becslések szerint. Mivel többen halnak meg, mint ahányan születnek – 5 millió születésre 5,3 millió halál jut – ez a növekedés csak a pozitív bevándorlási egyenlegnek tudható be.

Az MTI összefoglalója szerint  a népesség 18 tagországban nőtt 2018-ban, tízben pedig csökkent. A legnagyobb emelkedést Máltán, Luxemburgban, Írországban, Cipruson és Svédországban regisztrálták, míg a skála másik végén Lettország, Bulgária, Horvátország, Románia és Litvánia áll.

Magyarország lélekszáma nagyjából 5600 fővel csökkent, az idei év elején 9 millió 772 ezer volt, az EU össznépességének 1,9 százalékát teszi ki. A 93,5 ezer élve születésre 131,2 ezer elhalálozás jutott.

A népesedési világnap alkalomból a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézete kirakott a Facebook-oldalára egy grafikont a magyar népességcsökkenésről. A grafikonon  több becslést adtak a népességszám alakulására:

"Az előreszámítás alacsony változata szerint 6 millió fő, a magas változat szerint 9,07 millió fő, az alapváltozat szerint pedig 7,7 millió fő lesz hazánk népessége 2070-ben."

A magyar demográfiai folyamatokról az Index is készített Képbehozó videót:

Miért fogy a magyar?

Ha pedig az Európán kívüli világ népességéről olvasni, akkor az ENSZ népesedési jelentéséről írt összefoglalónkat ajánljuk.