Felháborodott, és politikai motivációt lát a Huawei az újabb tiltások mögött

2019.08.20. 17:57

Miután a múlt hét végén újabb negyed év haladékot kapott a Huawei Amerikától, az Egyesült Államok hétfőn bejelentette: kereskedelmi tiltólistára, az úgynevezett Entity Listre tesz 46 újabb Huawei-leányvállalatot. Ezzel már száz fölé nőtt az olyan, a Huaweihez köthető cégek száma, amelyeket indexre tett az USA. A döntés augusztus 19-én már hatályba is lépett.

Az USA indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a kínai cég „az Egyesült Államok nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel ellentétes” dolgokat csinált, például pénzügyileg segíti Iránt. (A Huawei és Amerika közti háborúról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

A Huawei Technologies ezek után hivatalos állásfoglalásban fejezte ki felháborodását. „Nyilvánvaló, hogy a döntés mögött politikai motivációk állnak, amelyek nincsenek összefüggésben a nemzetbiztonsággal. Az intézkedés sérti a szabadpiaci verseny alapelveit, és nem szolgálja egyik fél – beleértve az Egyesült Államok vállalatainak érdekeit – sem. A Huawei üzleti tevékenységének elnyomását célzó törekvések nem fogják technológiai vezető szerephez juttatni az Egyesült Államokat. 

A vállalat ezúton felszólítja az Egyesült Államok kormányát, hogy hagyjon fel a hónapok óta tartó igazságtalan eljárással, és távolítsa el a Huawei-t az Entity List-ről

– írják, hozzátéve, a vállalatot amúgy is „igazságtalan intézkedések sorozata éri”, ennek ellenére a döntés nem lesz számottevő hatással a Huawei üzleti tevékenységére. Ebben egyébként a jelek szerint igazuk is van: hiába hirdetett Trump egy ideig háborút a cég ellen, és tiltotta meg az amerikai techóriásoknak, például a Google-nek és a Microsoftnak, hogy üzleteljenek a Huaweijel, a kínai cég üzleti szempontból ebből semmit nem érzett meg, a  kínai Huawei Technologies 401,3 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) forgalmat ért el az első fél évben, 23,2 százalékkal múlva felül az előző év azonos időszakát.