Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdődött a magyar nyomozás a Microsoft-botrányban

2019.08.21. 21:33 Módosítva: 2019.08.21. 23:08

A Fővárosi Főügyészség egy szerdai levélben arra kéri az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy küldje el a Microsoft-szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban korábban korrupciógyanú merült fel amerikai részről – értesült az Atv.hu. 

A portálhoz is eljutott levelében az ügyész azt kéri, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint hét beszállító cég között 2014. július 29-én megkötött szállítási szerződést, valamint további egy beszállítóval 2014. november 4-én megkötött két darab szállítási szerződést, öt beszállítóval 2015. szeptember 1-jén megkötött vállalkozási szerződést, továbbá egy beszállítóval 2015. szeptember 7-én megkötött vállalkozási szerződést – de a szerződéskötéseket előkészítő teljes iratanyagot is – legkésőbb 2019. augusztus 26-áig a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályának küldjék meg.

Mindennek előzménye, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenszeket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek. A profitrátájuk olyan magas volt, hogy arra már nem nagyon akadt észszerű magyarázat, ha csak az nem, hogy a profitból állami döntéshozókat vesztegettek meg, méghozzá a Microsoft tudtával – ez persze csak feltételezés, de elég komoly volt a gyanú ahhoz, hogy először a Microsoft vizsgálódjon (ki is rúgtak hazai fejeseket), majd az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott az ügyben, ez utóbbi elégséges bizonyíték híján egyezséggel zárult (ilyesmire az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt van lehetőség).

A magyar igazságszolgáltatás sokáig tétlen volt az ügyben, majd a Legfőbb Ügyészség július végén megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldje meg részére, később pedig feljelentés-kiegészítést is elrendelt, mert Pol Péter nyilatkozata szerint a kért adatok nem érkeztek meg az USA-ból. Ettől függetlenül az már az augusztus 8-i közleményből is kiderült, hogy az ügyészség szerint nem kizárható, hogy valóban csalás történt a Microsoft-ügyben.