Elza
-3 °C
1 °C

A magyar bevándorlók számát is alaposan alulbecsülte a brit statisztikai hivatal

2019.08.21. 16:34 Módosítva: 2019.08.21. 16:38

A brit statisztikai hivatal 2016 előtt éveken át alulbecsülte az európai uniós társországok egy részéből érkezők számát a nettó bevándorlásról szóló jelentéseiben, valószínűleg túlbecsülte viszont az EU-n kívüli országokból érkezőkét, írja az MTI. 

A brit statisztikai hivatal (ONS) tájékoztatása szerint a hiba nyolc országot érintett az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó tíz ország közül: Csehországot, Észtországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Szlovákiát és Szlovéniát.

Túloztak az unión kívülről érkezők számában

Új elemzések alapján az ONS közölte, hogy 2015-2016-ban az európai uniós társországokból érkező nettó bevándorlás (az érkezők és a távozók számának különbsége) 16 százalékkal (29 ezer fővel) volt magasabb az eddig véltnél. Ez azt jelenti, hogy a 2016 márciusával zárult egy évben 178 ezer helyett 207 ezer volt a nettó bevándorlás mérlege.

Az Európai Unión kívüli országokból érkező bevándorlók száma a valóságban viszont 13 százalékkal volt alacsonyabb a jelzettnél. Kiderült ugyanis, hogy több külföldi diák távozott az országból a korábban becsültnél.

Az ONS közölte, hogy a bevándorlásra vonatkozó statisztikái megbízhatóságának besorolását "leminősítette", és irányelveinek megfelelően "kísérleti statisztikaként" hivatkozik rájuk. Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely, a The Migration Observatory igazgatója a BBC tudósítása szerint azt mondta: adataik egy ideje arra utaltak, hogy valami nincs igazán rendben. Madeleine Sumption emlékeztetett arra, hogy a negyedéves jelentésekben közzétett adatok hitelességének különösen a kormányzat bevándorláspolitikája miatt van jelentősége.

A brexittel szigorodnak a bevándorlás szabályai 

A 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt élén David Cameron, majd Theresa May miniszterelnök célkitűzése is az volt, hogy a nettó bevándorlás csökkenjen évi százezer alá. Ez azonban egymást követő 37 negyedév alatt nem valósult meg. A párt jelenlegi vezetője, Boris Johnson kormányfő a brit EU-tagság október 31-én várható megszűnésének közeledtével már nem hangoztatja ennek jelentőségét.

A külföldi munkavállalók és a bevándorlók ügye a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás kampányában is fontos szerepet kapott. Az Egyesült Királyságban 2018-ban összességében több mint 3,6 millió külföldi európai uniós állampolgár élt. Ez az adat más forrásból származik, így ennek pontossága nem kérdőjeleződött meg.

A brit EU-tagság megszűnése után a már tartósan Nagy-Britanniában élőknek megmaradnak a jogaik, és kérhetik a tartós letelepedési engedélyt, a brit kilépés után érkezők viszont szigorúbb bevándorlási szabályoknak kell megfelelniük. A brit statisztikai hivatal csütörtökön közli legfrissebb adatait a bevándorlásról.

Szórnak a becslések

Korábban több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az országonként eltérő adatgyűjtési módszertanok miatt nincs egységes európai adatbázis a más országokba kivándoroltak számáról, így sem mondható meg pontosan, hány magyar él és dolgozik Nagy-Britanniában. A  KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré például 2015-ben 74 ezerre becsülte a Nagy Britanniában dolgozó magyarok számát, míg 2013-ban a Kft. Kreátor elemzése 300 ezer angliai magyarról számolt be.  

Az Eurostat-adatbázis szerint az Egyesült Királyságban 2017-ben 96 ezer bevándorolt magyar élt, de ez különböző felméréseken (részben a Labour Force Survey-n, részben az Annual Population Survey-n) alapuló becslés.