Hány magyar dolgozik külföldön és hol?

2018.04.21. 11:27

Egy hete indult el a külföldön szerencsét próbáló magyarokkal foglalkozóblogunk. Nézzük, kikről és kiknek írunk, hány magyar választotta új lakhelyéül valamelyik európai országot, hogy ott dolgozzon és ott folytassa életét. Erről évek óta a legkülönfélébb számok röpködnek, pontos adatot szinte lehetetlen mondani. A hazai és az uniós statisztikákból ugyanis nagyon nehéz kiolvasni a külföldön tartósan munkát vállalók, és a velük együtt kiköltözött családtagok számát.

Megnéztem a vonatkozó statisztikákat, és a legjobbnak a Portfolio.hu tavaly nyáron készített összeállítását találtam. A gazdasági lap kemény munkát fektetett abba, hogy az adatokat tisztítsa, korrigálja. Az ő becsléseik alapján készítettük ezt a térképet. Sok országról sajnos nincs adat, de az eloszlás így is jól látszik.

A legtöbben - kb. 250 ezren - Nagy-Britanniában dolgozhatnak. Közel 200 ezer magyar vállal munkát Németországban, és 73 ezren dolgozhatnak, élhetnek a szomszédos Ausztriában. Több mint 10 ezer azok száma, akik Svédországban és Hollandiában próbálnak szerencsét. A többi országban néhány ezresre vagy százasra tehető a nem ott született magyarok száma.

Miért nehéz pontos statisztikát találni?

  • nincs egységes európai adatbázis a kivándoroltak számáról
  • eltérő az adatgyűjtés módszertana, egyes helyeken a népszámlálási adatokat veszik alapul, máshol inkább a munkaerőpiaci, az adózási vagy a társadalombiztosítási összesítéseket
  • az ingázókat nehéz statisztikailag elérni, holott tudható, hogy a nyugati megyékből nagyon sokan járnak Ausztriába napi rendszerességgel dolgozni
  • nehéz nyilvántartani a visszaköltözéseket.

Az eltérő módszertanok miatt az adatok nagyon szórnak. A KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré például 2015-ben 124 ezerre becsülte a Németországban, és 74 ezerre a Nagy Britanniában dolgozók számát, míg 2013-ban a  Kft. Kreátor elemzése 300 ezer angliai magyarról és 136 ezer Németországban dolgozó magyarról számolt be.