Miért költözik egy magyar vak pár Bécsbe?

április 3., 11:48 Módosítva: 2019.04.03 11:54
6

Eszter és Szabolcs évekkel ezelőtt együtt költözött Bécsbe. A korábban a Láthatatlan kiállításon dolgozó Szabolccsal 2010-ben már forgattunk a Fehér Bot világnapján. Nagyon sok minden hasonló, és nagyon sok különbségről pedig nem egyértelmű, hogy jobb vagy rosszabb, mint itthon. Máshogy bánnak a vakvezető kutyákkal is, de az sem döntő, hogy melyik a jobb bánásmód. De van egyvalami, ami miatt egyértelműen Bécs nyer.

Gergő elment az amerikai vadonba, sokat tanult magáról, az új kalandja most Budapest

március 29., 10:51 Módosítva: 2019.03.29 20:38
422
A külföldre költözés és az ottani munkavállalás fiatalkorban talán még nem sorsdöntő kérdés, sokkal inkább a tapasztalatszerzést és az önismeretet szolgálja. Gergő az egyetem után kalandra vágyott. Nem pénzt keresni indult, hanem meg akarta valósítani régi álmát, hogy erdőben dolgozzon. Bár jól beszélt angolul, ott tudta meg, hogy ezen mindig lehet javítani, a kulturális különbségeket pedig nem is olyan könnyű áthidalni. Az amerikai évek alatt más színben látta meg Magyarországot, sokat tanult magáról, a lehetőségek kihasználásáról, saját tervei megvalósításáról, négy év után pedig úgy döntött: visszatér az észak-karolinai erdőből egy budapesti irodába, a Prezihez.

Gergő szülei magyarok, de ő az Egyesült Államokban született, és amerikai állampolgár lett. Négyéves volt, amikor szüleivel hazajöttek Magyarországra, és ő Budapesten nőtt fel. Az amerikai óvodából nagyon basic angolt hozott haza magával, de szülei itthon is sok gondot fordítottak arra, hogy megtartsa és megtanulja a nyelvet. Egy ideig otthon is angolul beszélgettek, aztán Gergő nagyrészt úgy tanult meg angolul, mint a legtöbb itthoni gyerek: az iskolában, különórákon, majd pedig gimnazista cserediákként Észtországban, később ösztöndíjas egyetemistaként Finnországban és Olaszországban. Amerikában négyéves kora óta csak egyszer járt addig. 

Tovább

Már itthonról is dolgozhatnék, de maradok Németországban

március 19., 09:05 Módosítva: 2019.03.19 18:54
972

Sok személyes történetet közöltünk már a Szevasztokon külföldön munkát vállaló magyarokról, Magyarországra települő külföldiekről, legutóbb pedig Svédországból visszaköltöző magyarokról. Az elmúlt évben megjelent történetekből kiderült, hogy a külföldre költözés, a külföldi munkavállalás soha nem egydimenziós választás. Egyik esetben sem lehet azt mondani, hogy az ember azért kezd új életet külföldön, mert szimplán több pénzt akar keresni, vagy mert éppen elégedetlen a hazai közállapotokkal. A döntés mögött sok egyéni, családi, élethelyzeti szempont is szerepet játszik. A külföldre költöző magyarok aztán új dilemmákkal találják szembe magukat, amelyekkel szintén egyénileg kell megküzdeniük.

Így van ezzel az ötvenes éveihez közeledő Tamás is, aki 2014 óta él Németországban feleségével. Ők gyermekeik nagykorúvá válása után döntöttek a külföldi munkavállalás mellett, gyermekeik pedig Magyarországon maradtak. Bennük is felmerült, hogy négy év után visszatérnek Magyarországra, de végül maradtak. 

Tovább

11 év után hazaköltözünk Svédországból

március 2., 13:46 Módosítva: 2019.03.03 14:29
6235

Anita és Dániel 11 évvel ezelőtt költöztek ki Svédországba, bár nem volt határozott céljuk pont odaköltözni.  Egyszerűen csak ki akarták próbálni magukat egy másik országban is. Nem tervezték meg előre, hogy meddig akarnak ott élni. Eleinte minden nagyon idilli volt, de az évek alatt sokat változott a hangulatuk.

A svédek bár sok szempontból befogadóak, nagyon felszínesek és megközelíthetetlenek maradtak számukra. Ez is közrejátszott abban, hogy most hazajönnek, de a magánéleti és személyiségi változásaik voltak a döntőek a költözésben. Néhány dologért azért fájni fog a szívük.

Tovább

Magyar cégvezető volt, reptéri rakodómunkás lett Bécsben

2018. november 21., 08:40 Módosítva: 2019.02.27 14:53
4614

„Belefáradtam. Nem akartam olyan ügyekben részt venni, amelyek nem voltak összeegyeztethetők a lelkiismeretemmel.” B. nem akart többé egy multi Magyarországon dolgozó regionális közép/felső vezetője lenni, magyar cégé még kevésbé, idegen SIM-kártyákról tendert egyeztetni, kokainnal túlélni, magyar munkavállalókon röhögni, vagy túlóradíjukat megpróbálni kijárni az anyacégnél, sejtve, hogy reménytelen, nem akart a hatékony szerkezeti átalakítást kérő, aztán ezek elé akadályt állító, első generációs cégtulajdonosokkal vitatkozni, mindent okosba' megoldani. Nettó egymillióért sem.

Helyette, húszévnyi vezetői tapasztalattal a háta mögött jó ideje csomagokat pakol a bécsi repülőtéren – ugyanennyiért.

Tovább

A londoni magyar taxi az új sikerágazat

2018. november 5., 16:57 Módosítva: 2019.02.27 14:53
2022

Egy magyar grafikust Londonba vitt a szerelem, nyelvtudás nélkül hordárként kezdte, most pedig egy felívelő céget vezet. Sok magyar utasa van, akik gyakran arról kérdezik, mi a helyzet Londonban a migránsokkal. Zsoltnak erre is van válasza.

Tovább

Külföldiül: hogy mondják ki a halált anélkül, hogy megneveznék?

2018. október 26., 12:09 Módosítva: 2019.02.27 14:53
4
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

A Halloween eredetileg a kelták haláli szilveszteri bulija volt. Hagyományosan október 31-én volt ugyanis az év fordulónapja, az ünnepségre pedig meghívót kaptak az elhunytak is. Ezen a napon különböző szertartásokat és áldozatokat mutattak be, annak érdekében, hogy biztosítsák, a halottak ne zaklassák az élőket az újévben.

Tovább

Külföldiül: Gyakorold az angolt híres sorozatok szereplőivel!

2018. október 12., 15:15 Módosítva: 2018.10.13 16:14
121
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával. 

Ha az angol nyelvtanból kell példát mondanunk, a nyelvtanulók és nyelvtanárok nagy többségének elsőre a Present Perfect ugrik be. Főleg, ha elrettentő példát keresnek. A Present Perfectből így igazi mumus, félelmetes szörnyeteg lett, pedig nem is olyan nehéz megszelídíteni.

Tovább

Hogyan kell bajorul sört kérni az Oktoberfesten?

2018. szeptember 29., 06:50 Módosítva: 2018.09.30 08:55
932
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

Az idei bajor sörünnep már javában zajlik, ez a 185. alkalom, és egészen október 7-ig tart. A legelső 1810. október 12-17. között volt, amikor Therese Charlotte szász hercegnő és Ludwig bajor trónörökös házasságot kötött. Az esküvő tiszteletére rendeztek egy 5 napos lovasversenyt is München szélén, egy réten, amit aztán a hercegnőről Theresienwiesenek neveztek el. Akkora siker volt, hogy a következő évtől már mezőgazdasági vásárt is rendeztek, és végül hagyománnyá vált az Oktoberfest megrendezése. A helyszín maradt, a szórakozási lehetőségek változtak, de a jókedv és a sör jelen van.

Ha valaki ellátogat a müncheni sörfesztiválra, hasznos, ha néhány bajor kifejezést is megtanul. Mert a bajorok bizony nagyon másképp beszélnek. Nézzük csak!

Tovább

Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

2018. szeptember 26., 13:48 Módosítva: 2018.09.27 14:44
1464

Hosszú portrécikkben mutatja be a brit Independent a magyar Balogh Brigittát, aki Anglia első roma származású, barrister rangú ügyvédje lehet, és fontos szerepet tölthet be a hátrányos helyzetű közösség képviseletében a brexit idején. A Londonban élő 26 éves Balogh Brigitta régóta támogatója a Gypsy, Roma and Traveller (röviden: GRT, magyarul Cigány, Roma és Utazó) csoportnak, amelynek tagjainak korántsem fényes a helyzete a szigetországban. Az Independentnek azt mondta: ezzel a képesítéssel még többet tudna segíteni e marginalizált csoport tagjainak a helyzetén, akiknek a jog és a politika nem mindig szolgálja az érdekeit.

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból még nagyobb bizonytalanságot fog hozni az ottani cigányságnak, mivel a kormány nem hajlandó tisztázni, mi lesz a roma bevándorlókkal, mondta Balogh Brigitta a lapnak. Brigitta szerint egy diszkriminatív rendelet is okot ad az aggodalomra, amivel azt akarják elérni, hogy az utazó cigányokat letelepítsék. Ezzel megismételnék azt, ami a múlt évszázadokban történt szerte Európában. Balogh Brigitta a GRT gyermekek helyzetére is szeretné felhívni a figyelmet a brit oktatásban, mivel a közösségnek az utóbbi időszakban nem csak a rasszizmussal és a diszkriminációval kellett megküzdenie, hanem jelentős támogatásokat is megvontak tőlük.

Tovább

Külföldiül: hogyan rázzunk le valakit udvariasan?

2018. szeptember 14., 14:12 Módosítva: 2018.09.15 10:42
29

Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

Vége van a nyárnak, és vissza kellett térni az íróasztal mögé. Ilyenkor időre van szükségünk, hogy visszarázódjunk, és a régi könnyedséggel alkalmazkodjunk a multikorporet biznisz kultúrához. Összegyűjtöttünk néhány hasznos angol mondatot azoknak, akik még nem ocsúdtak fel a nyári kábulatból, és szeretnének egy kis időt nyerni, mielőtt hosszú beszélgetésekbe elegyednek külföldiül.

dicapriomeme

Ha egy telefonbeszélgetést szeretnénk rövidre fogni:

 • I'm afraid I am in a meeting, I'll call you back later.
 • I'm sorry, but you are breaking up...
 • My battery's low - we might get cut off.
 • It's really not a good time, I'll get back to you later.
Tovább

Itthon nem a svéd hidegről, csak a migránsokról kérdeznek

2018. szeptember 8., 15:05 Módosítva: 2018.09.09 15:25
361
Svédországban már zajlik a parlamenti választás, és a kampányt elég erőteljesen a bevándorlás kérdése határozta meg. Svédországban élő magyarokat kérdeztünk arról, nekik milyen személyes tapasztalataik vannak, milyennek látják testközelből a helyzetet és a svéd társadalom hozzáállását a kérdéshez.

Ha valaki a magyar állami televízióból, rádióból, a nyomtatott és online portálokból, lapokból próbál meg tájékozódni a svédországi helyzetről, könnyen olyan érzése támad, mintha a fejlett skandináv országban migránshordák napi rendszerességgel gyújtanának fel autókat az utcán és tömegesen erőszakolnának meg nőket. Svédorszában élő magyarokat kérdeztünk arról, hogy ők mit tapasztalnak ebből. A neveket kérésükre megváltoztattuk.

Csak a legrosszabb hírek jutottak el Magyarországra

Magyarországról rengeteget és aggódva kérdeznek a svéd migrációs helyzetről. Amikor ideköltöztem, minden magyar ismerős azt kérdezte, nincs-e itt nagyon hideg. Most meg azt kérdezik szörnyülködve, hogy nem sok-e a bevándorló

- írta nekünk Gabi, aki zavarba is jött a bevándorlókra vonatkozó kérdéseinktől, hiszen ő maga is bevándorlónak tartja magát. Szerinte a svédek bevándorlókhoz való hozzáállása se nem pozitív, se nem negatív. Ők is a társadalom része, nélkülük nem működne az idősek ellátása, az egészségügy, a tömegközlekedés, és az óvodákban sem lenne elég dolgozó (a valóságban így sincs).

Tovább

Külföldiül: milyen igeidőben mondjam el a nyári élményeim?

2018. szeptember 6., 05:12 Módosítva: 2018.09.06 17:00
14
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

A szeptember beköszöntével gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy a nyári élményeinkről kérdeznek. Ez már-már egy olyan közhely, amit ha akarunk, se tudunk kikerülni. Történhet ez az első angol órán a suliban, vagy amikor feltűnően napbarnítottan villogunk az első teammeetingen a melóban, vagy akár egy nyelvi szintfelmérőn, hiszen ez egy elég semleges és kézenfekvő téma. Házi feladat, vagy small talk – ehhez mindössze az alábbi három igeidőt kell leporolnod: Present Perfect, Past Simple, Past Continuous.

Tovább

A bohó bájával és tökéletlenségeivel szeretem Magyarországot

2018. augusztus 24., 12:22 Módosítva: 2018.08.25 10:11
351
Sok levél és hozzászólás érkezett arra a cikkünkre, amelyben külföldön élő és dolgozó magyarokat kérdeztünk arról, hogyan látják Magyarországot az itthoni nyaralás közben. Többen írtak levelet, még többen kommentekben írták meg jó és rossz tapasztalataikat. Aki külföldön él, az szinte mind rajong az itthoni gyümölcsökért és általában az ételekért, volt, aki a szép balatoni strandokról írt, másnak a mindennapi parasztság, a lehúzás és a magas árak szúrtak szemet.

Aki a szájára veszi a külföldön dolgozókat, az abba gondoljon bele, hogy mi egy másik kultúrában élünk, és hazajövet a változások nekünk szemet szúrnak! Nem elszálltunk, nem felejtettük el, hogy magyarok vagyunk! De a váltás nem zökkenőmentes, ezt csak az tudja, aki már átment hasonlón! Nem kell ennyire lenézni azt, aki külföldön helyezkedett el!

–  vette védelmébe Róbert a Facebookon a vele együtt külföldön dolgozó magyarokat. A múlt heti cikkünkhöz épp azért szólaltattunk meg régebb óta kint élő magyarokat, mert nekik egy itthoni nyaralás alkalmával jobban feltűnik Magyarország fejlődése vagy elmaradása bizonyos területeken. 

Mindig is ilyen volt

Azokkal a kommentekkel most nem foglalkozunk, hogy „ha a külföldön dolgozó magyaroknak annyira nem tetszik az ország, akkor maradjanak kint, és ne is jöjjenek ide többet", vagy hogy persze, kint tányérmosásból élnek, itt meg játsszák az urat, és finnyáskodnak". Többen azt kérték számon, miért romboljuk az ország hírnevét ilyen cikkekkel, miért nem csak a pozitívumokat nézzük. A válasz egyszerű: mi nem egy turisztikai prospektus vagyunk, hanem egy újság, ami jó és rossz véleményeket is megjelenít. 

Ha valaki rendesen végigolvasta az első cikket, abban sem csak negatív dolgok szerepeltek: többen számoltak be Budapest szépségéről, fejlődéséről, a boltok növekvő kínálatáról, jól vezetett éttermekről, pékségekről, másnak pedig az tűnt fel, hogy egyre többen sportolnak Magyarországon. Ez a második cikk is csak azért született, hogy tükröt tartson Magyarországnak: miben érdemes fejlődni, változni, ami sokszor egyáltalán nem pénz kérdése.

A külföldön dolgozó magyarok ugyanúgy csak néhány hetet töltenek itt, ahogy egy külföldi turista, és csak egy szeletet kapnak Magyarországból, rajtuk ezért pont nem ér számonkérni az itthon élők árnyaltabb képét az országról. Világos, hogy nekik könnyebb belefutni rossz vagy éppen váratlanul jó élményekbe. Ezt írta meg Anika a Facebookon: „Aki évek óta nem Magyarországon él (mint én sem), az nem tudja, melyik éttermek jók, hova érdemes betérni, ezért csalódik. Míg Londonban sokkal több helyet ismer, ezért tudja, melyik helyen kap ehetőt. Igaz, én Londonban csak nyaralni jártam, de na... nem a gasztronómiáról híres. Budapesten barátok ajánlásai alapján viszont szuper jókat ettem."

Ennek a cikknek legyen az a mottója, amit Kata írt. Ahogy sokan mások, ő is külföldön élve szerette meg igazán a hazáját – a hibáival együtt:

Abban a pár otthon töltött napban csak a jót szeretném látni, örömet átélni. Boldogság magyar szót hallani. (...)  Igazi pirospaprikát venni, lángost enni, fröccsöt inni, kiflit reggelizni, kopogtatni a piacon a finom hazai dinnyéket, kinevetni, ha valaki mufurc, magasról tenni rá, hogy késik, nem működik... ilyen. Mindig is ilyen volt. Sokkal jobb, amióta úgy szeretem, ahogy van. A maga bohó bájával és tökéletlenségeivel.

Tovább

Külföldiül: a piss nem csak AZT jelenti angolul

2018. augusztus 17., 12:05 Módosítva: 2018.08.17 23:33
72
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

Ott állunk a Nagyszínpadnál az Arctic Monkeys koncert előtt már három órával. Valaki mögöttünk kiabálja a telefonjába: "Hey man, it's pissing down with rain here." És nem túlzás. Tényleg olyan erővel ömlik az eső, mintha a fejünk felett éppen egy elefánt, vagy inkább egy egész csorda könnyítene magán.

Vannak az angolban olyan szavak, amelyeket többször használunk átvitt értelemben, mint szó szerinti jelentésében. A piss például ilyen. Rengeteg gyakran használt szóösszetételben szerepel. A tankönyvek ritkán foglalkoznak ezekkel a kifejezésekkel, valószínűleg azért, mert érdemes vigyázni a használatukkal. Ezek nem kifejezetten kiskosztümös, öltönyös, business lunch-os kifejezések, viszont kellő körültekintéssel és humorral, baráti környezetben nyugodtan használhatod őket.

Tovább

Akkor most hazarepülünk Magyarországra nyaralni

2018. augusztus 16., 07:14 Módosítva: 2018.08.22 11:36
4687
Minden nyáron rengeteg olyan magyar nyaral Magyarországon, akik már nem itthon élnek. Ők már hozzászoktak egy másik ország közállapotaihoz, szolgáltatási színvonalához, így sokszor a külföldi turisták szemével is szemlélik Magyarországot, és jobban észreveszik egykori hazájuk előnyeit és hátrányait, fejlődését és elmaradását. Arra kértük őket, írják meg tapasztalataikat. Szigorúan szubjektív beszámolók következnek a nyugati árakról és a balkáni kiszolgálásról, Budapest fejlődéséről és szürkeségéről, az üzletek és a hivatalok színvonaláról és az itthon maradottak panaszáradatáról.

Ha nem a szülővárosába megy, akkor nyaralásnak érzi az itthoni létet, írta nekünk Levente Londonból. "Otthon, Kazincbarcikán és Salgótarjánban nem nyaralás van, az ott a valóság a sok szembejövő problémával, amiket ha ott vagyunk, akkor próbálunk segíteni megoldani vagy legalább tanácsot adni. Minél hosszabb ideje élünk külföldön, annál inkább érezzük magunkat aliennek otthon. Mi is változunk, az otthoniak is, és kicsit kimaradunk egymás életéből, így lassan, de kicsit távolodunk egymástól."

Néha nem könnyű az itthon töltött néhány hétbe mindent belezsúfolni, írta a szintén Londonban élő Eszter. "Gyermekkorunk nyaralóhelyeire visszatérni a gyerekeinkkel elképesztő érzelmi hullámvasút, ők is, mi is nagyon élvezzük, mesélünk nekik a régi dolgokról, majd együtt realizáljuk a változásokat! Ez a része nyilván mindig fantasztikus, de a sok jövés menés miatt magunkkal foglalkozni, valójában pihenni és leereszteni nem tudunk. Mindenki nagyon ráérős amikor előre próbálunk egyeztetni időpontokat,de aztán mikor már itthon vagyunk és nem fér bele több, akkor mindenki megsértődik és erőszakoskodik. Pont ma kezdték mondogatni a gyerekek, hogy hiányzik már nekik London, a lakásunk, a szobájuk, a suli, a saját kis kiegyensúlyozott életünk."

Tovább

Egy drogériában nézelődve is lehet németül tanulni

2018. augusztus 3., 11:46 Módosítva: 2018.08.03 16:15
12
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a  Converzum nyelvi közösségi tér   szakmai támogatásával.

Hogy lehet nyáron is gyakorolni a németet? Például indulj el, keress egy drogériát és kezdd el olvasni az árucikkek feliratait. Itt teljesen normális, hogy végigböngészed az élelmiszerek, tisztítószerek vagy kozmetikai cikkek, termékleírását. Számos új kifejezést tanulhatsz meg így. Egy idő után észre sem veszed, de mániákus olvasóvá válsz. Itt van néhány egyéb tipp.

Tovább

Egy négymilliós városban én vagyok az egyetlen magyar

2018. július 29., 12:06 Módosítva: 2018.07.30 12:12
518
Sokakat megérintett júniusban Adrienn honvágyról szóló levele. Ez ihlette meg Danit, aki Hollandiánál jóval távolabbról éli át ugyanezt az érzést. Levél otthonra Kínából.

"Többekkel ellentétben én nem elmenekültem az országból, nem azért jöttem el otthonról, mert nem láttam perspektívát, mindenem megvolt, a kalandvágy hajtott és éltet. Több mint egy éve utaztam el otthonról, először a Távol-Keletet fedeztem fel, majd Délkelet-Ázsiában töltöttem öt hónapot, végül Kínában kötöttem ki tavaly novemberben.

Kína óriási, tele van izgalmas városokkal, végtelen történelemmel, gazdag nyelvi és konyhai kultúrával, ennek a központjától nem is oly messze állapodtam meg. Kína kapuja a világra Sanghaj, ott élni kiváltság, csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást, és a város polgárainak is külön kiváltságai vannak. A városban minden, mi szem-szájnak ingere megtalálható, fantasztikus portréja Kína huszadik századi fejlődésének és nyitásának.

Tovább

A nyaralásod innentől az lesz, hogy hazamész Magyarországra

2018. július 25., 11:05 Módosítva: 2018.07.26 00:07
924
Anita szakmát tanult Magyarországon, majd diplomát szerzett, és több helyen dolgozott itthon. Kilenc évvel ezelőtt iskolatitkár volt, nem keresett jól, és nem látta, hogyan juthat előbbre, ezért elment Manchesterbe. Angliában aztán eredeti szakmájában, varrónőként kezdett el dolgozni. Vállalkozásba is kezdett, de aztán újra visszatért a varráshoz, most már eggyel magasabb szinten.

„Kilenc év alatt, amióta Manchesterben élek, talán ha egyszer fordult meg a fejemben, hogy visszaköltözzek Magyarországra, de aztán hazamentem pár hétre, és nagyon gyorsan elvetettem az ötletet. Egyszerűen csak ránéztem az álláshirdetésekre. Mit tudnék választani, mit dolgozzak? Legyek megint közalkalmazott, vagy a végzettségem szerint szociális munkás, menjek vissza iskolatitkárnak százezer forintért?”

Szijártó Anita mindezt egy manchesteri kávézóban meséli, közel a város főteréhez, miután korábban már lelkesen ecsetelte, mit érdemes megnéznem a városban, aztán elmondta, melyik kávézóba érdemes beülnünk, és melyikbe nem. Van A nagy Gatsby című regény elején egy rész, amelyben Gatsby azt mondja, akkor érezte magát először otthon az új helyen, ahová költözött, amikor először útbaigazítást kértek tőle, és ő tudott válaszolni. Mint egy helyi, aki otthon van. Valamiért ez jut most is eszembe.

Tovább

Hogyan tudsz megtanulni folyékonyan beszélni külföldiül?

2018. július 20., 11:14 Módosítva: 2018.07.21 11:40
163
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

Mindannyian arra vágyunk, hogy a tanult idegen nyelven folyékonyan és felszabadultan kommunikáljunk, miközben sokszor a nyelvtanulási szokásainkkal pont akadályt gördítünk magunk elé.

Nézzük először, hogy mi az, ami biztosan nem segít:

 • Ha folyton csak nyelvtani feladatokat oldasz meg.
 • Ha nem tudsz elszakadni a fordítási kényszertől.
 • Ha nem mersz semmit kimondani, amíg nem vagy benne biztos, hogy tökéletesen helyes.
 • Ha kerülöd az olyan helyzeteket, ahol meg kell szólalnod.
Tovább

Sok magyar úgy dolgozik kint, hogy ez az utolsó dobása

2018. július 17., 07:29 Módosítva: 2018.07.17 17:03
1320

A legkülönfélébb számok és statisztikák keringenek arról, hány magyar dolgozik külföldön, és a kinti életet választók száma csökken-e vagy emelkedik. Abban viszont megegyeznek a statisztikák, hogy a legtöbb magyar Németországban dolgozik.  Nem csak Magyarországon van kevés munkaerő bizonyos területeken: a német gazdaság, azon belül is az ipar állandó szakemberhiánnyal küzd.  A magyarok külföldi munkavállalását ezért több német és magyar munkaerő-közvetítő cég segíti. A kinti munkalehetőségekkel kapcsolatban elsősorban a magas fizetésekről szóló legendák terjedtek el. András (keresztnevét kérésére megváltoztattuk) egy német munkaerő-közvetítő cég alkalmazottjaként arról beszélt a Szevasztok blognak, hogy milyen egyéb ösztönzők vannak, amelyek a munkát vállaló magyarokat igyekeznek minél hosszabb ideig Németországhoz kötni.  

Tovább

Külföldiül: mi van a Thank you-n és a Thank you very much-on túl?

2018. július 6., 12:07 Módosítva: 2018.07.07 14:14
88
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

Lenyűgöző a japán válogatott a világbajnokságon. Nem elég, hogy makulátlan tisztaságot hagynak maguk után az öltözőben is, de még egy orosz nyelvű köszönő cédulát is elhelyeznek. Példamutató, figyelmes és nagyon szimpatikus. A mai posztot ők inspirálták, mert megköszönni jó.

Ha már unod, hogy mindig csak a Thank you, a Thank you very much és a Thanks van, akkor íme néhány további kifejezés, amit használhatsz helyettük:

Tovább

Nem menekültem otthonról, Magyarország jó hely

2018. július 4., 14:33 Módosítva: 2018.07.05 10:30
120
A külföldi munkavállalás és a külföldre költözés megítélése nagyon egyénfüggő. Sok olyan levelet kaptunk, ami szinte csak a jó oldalát mutatja a választott új életnek, mások szerint külföldön sincs kolbászból a kerítés. A most következő levél ezek közül talán a legrealistább: egyszerre mutatja be a nehézségeket, a küzdést, a megszolgált sikert és a leszűrt tanulságokat. A Németországból érkezett levél aláírója "én", akiről annyit tudunk, hogy negyven éves, műszaki diplomával rendelkezik, és a kereskedelemben/iparban dolgozik.

"Magyarországon jó munkám és jó fizetésem volt. 2014-ben, az utolsó  - nem teljes - magyarországi adóévemben 30 millió forint felett volt a jövedelmem. Saját házam volt Pest megyében, volt saját autóm és céges kocsim, mindez hitelek nélkül. 

Nem menekültem otthonról, nem gondoltam rossznak a helyzetem, nem éreztem élhetetlennek és nyomasztónak. Magyarország jó hely.

A feleségem már egy éve dolgozott Németországban, hétvégenként találkoztunk. A munkám miatt én is szinte hetente jártam külföldre. Aztán a feleségem jelezte, hogy többet akar látni. Két választási lehetőség volt: ő jön haza (kint nálam jobban keresett és jól érezte magát), vagy én megyek ki.

Végül én mondtam fel itthon, de köteleztek, hogy dolgozzam le a 140 nap felmondást. Közben  lelkesen jelentkezgettem a feleségem környékén levő cégekhez, de három hónap alatt semmi használható ajánlat nem érkezett. Kissé elkeseredtem. Az üzleti partnereknek is szóltam, hogy még 30 napig vagyok, és utána külföldre költözöm. Az egyik rákérdezett, érdekel-e bajorországi munka? Három kör után felvettek. Gondoltam átmenetinek jó lesz. Azóta is ott dolgozom.

Tovább

Magyar migránsok vagyunk, de ezt soha nem éreztették velünk

2018. június 27., 14:56 Módosítva: 2018.06.28 10:45
172
A külföldre költözés és az ottani munkavállalás soha nem jelenti automatikusan azt, hogy minden jobb lesz. Az átállás nem könnyű. Nagyon sok múlik azon, mennyire nyitott, elszánt és kitartó az ember. Egy magyar házaspár írt erről a Szevasztok blognak. Miután nevüket nem szeretnék nyilvánosságra hozni, nevezzük őket Eszternek és Istvánnak.

"Mi nem az euró halmozásáért indultunk útnak. Friss hazásokként Magyarországon is biztos és jó jövedelemmel rendelkeztünk, de élhetőbb, biztosabb jövőt szerettünk volna. 2016-ban nászajándékba kaptunk egy utazást egy barátunktól Németországba. Magával ragadott minket az ottani levegő, az hogy mennyire más ott az élet, az emberek mentalitása, a nyitottság, a tisztaság, a rendezettség, a tervezhetőség. Pár nap után döntöttünk. Otthon mindent felszámoltunk, és két táskával, valamint egyetlen tulajdonunkkal, a magyar rendszámos autónkkal nekivágtunk."

Az első fél év nem volt könnyű Eszternek és Istvánnak. Ördögi kör, hogy amíg nincs munka, nincs lakás, amíg nincs lakás, nincs munka. De megoldották ezt is. Hat hónapon belül háromszor költöztek. "Ezalatt 23-34 négyzetméteres lakásokban laktunk. Az egyik helyen kaptunk egy kis ajándékot is, ahol életünkben először találkoztunk a mai napig is felejthetetlen ágyi poloskákkal."

Tovább

Külföldiül: igenis megtanulható a németben a "derdidasz"

2018. június 22., 12:34 Módosítva: 2018.06.23 15:22
659
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

„Hát, a nyelvtan, meg a der, die, das, hú! De az angol, az OK.” „Nem szerettem a németet, mert annyira olyan …, tudod, olyan kemény nyelv.”

Őszinte leszek. Engem sem tudnának egy romantikus estén pusztán a német nyelv dallamával elvarázsolni, bármily sejtelmesen búgó hangon szólna is az. De ez a nyelv nagyon szerethető. Rögtön az első alkalommal megtanulhatod a különleges betűket és betűkapcsolatokat, és innentől kezdve már szabadon ki tudsz ejteni szinte bármilyen szót vagy kifejezést. Ha visszagondolok arra, hogy is volt ez az angolnál, akkor a bjutiful mindent vitt.

Tovább

Veszettül tud hiányozni Magyarország

2018. június 18., 11:54 Módosítva: 2018.06.19 07:34
1179
Home is wherever I’m with you vagyis az otthon az a hely, ahol a szeretteinkkel vagyunk, ömlik a Pinterestről és a Home című, fülbemászó Edward Sharpe and the Magnetic Zeros számból is. De mi a helyzet, ha a világban mindenhol él egy számunkra fontos ember? Ha anyu, apu és a kiskutyám Pétfürdőn, a legjobb barátnőm Budapesten, a barátom és én viszont Hollandiában élünk? Mi történik, ha itt születik kisbabánk? Neki is és nekünk is más lesz az otthonunk? Adrienn levele otthonra.

Amikor leszálltunk a reptéri buszról Haarlem belvárosában, térkép nélkül tudtuk merre kell elindulni, és valahogy első perctől otthon éreztük magunkat ezen a vadidegen helyen. Eltelt jó pár hónap, mire igazán belaktuk a várost, lett lakásunk, munkánk, kedvenc közértünk és kávézónk is.

Tovább

Külföldiül: van olyan angol szó, hogy hangry?

2018. június 8., 12:45 Módosítva: 2018.06.08 22:38
36
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum - a nyelvi közösségi tér  szakmai támogatásával.

Lewis Carroll az Aliz Csodaországban zabolátlan képzeletű írója használta a francia portmanteau szót először (eredeti jelentése: két egyenlő részre nyíló bőrönd) olyan szóösszetétel leírására, ami két szó összeolvasztásából egy harmadikat eredményez, így egyesítve mindkét eredeti szó jelentését.

Hogy értsük pontosan, mi is ez a nyelvi lelemény, lássunk egy példát! Talán a legismertebb portmanteau szó az internet, az international és a network szavakból. Más hasonlóan ismert összetételek:

 • brexit: Britain + exit 
 • smog: smoke + fog  
 • emoticon: emotion+icon
Tovább

Apu, itt szeretik a gyerekeket az iskolában

2018. június 6., 13:55 Módosítva: 2018.06.07 11:28
1173

A Londonban élő magyarok gyerekei vagy már ott kezdték az iskolát vagy ott folytatták. Az átállás nem mindig könnyű, de ők a nyelvet nem szavanként, hanem a szituációk alapján tanulják meg. Akinek Magyarországon és Angliában is voltak tapasztalatai az iskolával, az jól látja a különbséget: Angliában az első a gyerekek önbizalmának építése, a tanár nem hatalmi személy, hanem partner, aki segít a tanulásban. A szülők szerint főként a gyerekeik fantáziálnak arról, hogy majd Magyarországon fognak élni, mert ők otthon csak jót látnak, hiszen oda járnak nyaralni.

A londoni magyarokról szóló sorozatunk befejező része:

Tovább

A világ első női államfője tüntette ki a lányomat

2018. június 4., 23:09 Módosítva: 2018.06.05 15:56
2017
Kati két és fél éve költözött ki Reykjavíkba a férjével és két kislányával. A világ egyik legdrágább városában meg kellett küzdeniük az időjárással, a nyelvvel, az eltérő világszemlélettel. Vannak jó és rossz tapasztalataik egyaránt: gyermekeik például imádják az iskolát, ahol a dolgozatírás is csak egy játék a számítógépen. Nehéz viszont megszokni az állandó hideget, a féléves nappalokat vagy a katasztrofális lakáshelyzetet, de Katiék ma már annyira beilleszkedtek, hogy nem jönnének haza.

Miért döntöttetek úgy, hogy külföldre költöztök?

Ennek több előzménye volt, de az volt az utolsó csepp, amikor meghallottam 2014-ben a miniszterelnök tusnádfürdői beszédét. Megkértem a férjem, hogy keressen munkát külföldön, mert nekünk itt nincs maradásunk, és ő is hasonlóképpen vélekedett. Én abban az időszakban csak tengődtem, különböző munkahelyek között vándoroltam, túl magasak voltak az elvárásaim, miközben sok helyen túlképzettnek számítottam. A férjem a vendéglátóiparban dolgozott, szinte alig találkoztunk. Minimálbérre bejelentve dolgozott heti 7 napot, napi 14-15 órát, mert nem találtak neki váltótársat. Az egyik gyermekem oviba járt, a másik akkor már iskolás volt, őt éppen próbálta betörni a rendszer. Stresszes, nyomasztó, megterhelő volt az iskola neki, nyaranta hasfájással, ha az iskola közelben sétáltunk. Én azt hittem, ez normális, hiszen nekem is pont így telt a gyermekkorom - most látjuk csak igazán, hogy ez mennyire nem az.

De miért pont Izlandra mentetek?

Elsősorban azért, mert itt kapott a férjem munkát. De mindenképpen olyan országba szerettünk volna menni, ahol magas az életszínvonal, aktív a szakszervezet és nem kérdés az esélyegyenlőség. A férjem azonnal, én két hét után kaptam munkát a vendéglátásban. Szerencsések vagyunk, mert az izlandiak ugyan eléggé zárkózott népek, mégis nagyon segítőkészek azokkal szemben, akik munkavállalóként hozzájárulnak a gazdasági növekedésükhöz. Ja, és borzasztó szerencsések vagyunk, mert imádják a gyerekeket!

Tovább

Sok embert ismerünk, aki nem tud nyelvet, és pár hét után kidobják az utcára

2018. június 2., 10:07 Módosítva: 2018.06.03 11:04
929

Munkalehetőség Németországban nyelvtudás nélkül. Kínai éttermekbe keresünk konyhai kisegítőt, mosogatót, pultost, pincért. Kezdő fizetés 900€, második hónap 1000€, harmadik hónap 1100-1200€. Heti 6 munkanap, 1 szabad. Akár párok, akár barátok jelentkezését várjuk. Kiutazás költsége az első fizetésből levonódik. Ingyenes szállás és étkeztetés garantált. A szállón ingyenes WiFi. Árukiszállítót is keresünk B vagy C kategóriás jogsival.

Csütörtök esti indulással keresek a volt főnökömékhez, egy München melletti 80 fős, nem büfés étterembe egy PÁRT, pultos és mosogató munkára. Egy kis angol vagy német tudás jó ha van, de nem feltétel. A szállás nagyon jó, az étterem felett van, külön fürdővel. A főnökség nagyon korrekt és rendes. Kezdő fizu 800-900 euro + szállás + étkezés. 

sziasztok kérek mindenkit segicsenek 3napja nem ert hazs valamijen gergo es reka ki dobtak a kocsibol dortmunk falujaba !!!

Keres a főnököm egy párt, mosogató és bárpultos pozícióba. Ha valaki hosszútávú munkát keres, írjon.

A magyar nyelvű Facebook egyik legizgalmasabb oldala a bő tízezer taggal rendelkező Magyarok, akik kínai étteremben dolgoznak nevű csoport. Körülbelül fél éve olvasgatom, és eközben rá kellett döbbenjek, mennyire szürke és unalmas életet élek.

A csoportban felbukkanó arcokkal összehasonlítva nyilvánvaló, hogy náluk szókimondóbb, őszinte, olykor hazug, sőt pokoli, de egyben összetartóbb társaság még nem nagyon volt a Facebook történetében. A Magyarok, akik kínai étteremben dolgoznak egy történelmi csoport, amit most ön még nem nagyon érthet, de lejjebb, reményeim szerint, kor- és társadalomkép fog kirajzolódni az ön számára is.

Tovább