Külföldiül: milyen igeidőben mondjam el a nyári élményeim?

2018.09.06. 05:12 Módosítva: 2018-09-06 17:00:47
Sokan megtanultunk valamilyen idegen nyelvet így vagy úgy, és gyakran használjuk is. De vajon jól tudjuk, amit tudunk, vagy ismerjük a legújabb kifejezéseket? Mini angol és német nyelvtanfolyam a Szevasztok blogon a Converzum nyelvi közösségi tér szakmai támogatásával.

A szeptember beköszöntével gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy a nyári élményeinkről kérdeznek. Ez már-már egy olyan közhely, amit ha akarunk, se tudunk kikerülni. Történhet ez az első angol órán a suliban, vagy amikor feltűnően napbarnítottan villogunk az első teammeetingen a melóban, vagy akár egy nyelvi szintfelmérőn, hiszen ez egy elég semleges és kézenfekvő téma. Házi feladat, vagy small talk – ehhez mindössze az alábbi három igeidőt kell leporolnod: Present Perfect, Past Simple, Past Continuous.

Present Perfect

Használd a befejezett jelent, ha most értél vissza a nyaralásból és ennek látványos eredménye van (le vagy barnulva, ki vagy simulva):

- Wow, great tan!

- Thanks! I've just come back from my holiday in Spain.

Így képezd: személyes névmás (I/You/He/She/It/We/You/They) + have/has (E/3-ben) + Past Participle (=az ige 3. alakja)

Past Simple

Használd az egyszerű múltat, ha kicsit részleteznéd is, hogy miket csináltál nyaralásod alatt.

- How did you spend your days?

- I went to the beach, read my book and tried some watersports. In the evenings I went to great restaurants and parties.

Így képezd: személyes névmás (I/You/He/She/It/We/You/They) + az ige Past Simple (2.) alakja.

Past Continuous

Használd a folyamatos múltat, ha egy izgalmas dolog történt veled, aminek először a körülményeit szeretnéd leírni és így bevezetni.

I was standing on the deck, admiring the blue water when I suddenly saw a sea turtle that was swimming ashore.

Így képezd: személyes névmás (I/You/He/She/It/We/You/They) + was/were (a létige megfelelő számú/személyű múltidejű alakja) + az ige -ing-es alakja

Converzum - a nyelvi közösségi tér    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?