Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ismét lehangoló adat érkezett a német gazdaság állapotáról

2019.09.05. 11:31

A várakozásoknál nagyobb mértékben estek vissza a német gyáripari megrendelések, ami tovább növelte a recessziós félelmeket az Európai Unió legnagyobb gazdaságában – írja az MTI.

A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön azt közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva

júliusban 5,6 százalékkal estek a gyáripari megrendelések éves összevetésben.

Elemzők jóval kisebb, 1,1 százalékos visszaeséssel számoltak a júniusi 3,6 százalék csökkenés után. Júliusban a gyáripari megrendelések 2,7 százalékkal csökkentek júniushoz képest, amikor még 2,7 százalékos növekedést regisztráltak. Szakértők szerényebb, 1,5 százalékos csökkenést vártak júliusra.

Júliusban havi összevetésben a belföldi gyáripari megrendelés 0,5 százalékkal, a külföldi megrendelés 4,2 százalékkal zuhant. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti megrendelések 0,3 százalékkal nőttek júniushoz képest, ugyanakkor a térségen kívüli megrendelések 6,7 százalékkal estek.

Az elemzők értékelése szerint az újabb gyenge statisztika növeli a recessziós kockázatokat az EU legnagyobb gazdaságában. A második negyedévben 0,1 százalékkal esett a GDP, és könnyen lehet, hogy a második negyedév és gyenge lesz.