Minden eddiginél durvább szankciókat jelentett be Trump Irán ellen

2019.09.21. 10:42 Módosítva: 2019.09.21. 15:04

A legmagasabb szintű szankciókkal sújtja az USA Irán központi bankját – jelentette be Donald Trump pénteken a Fehér Házban. A CNBC beszámolója szerint Steve Mnuchin pénzügyminiszter úgy fogalmazott, ezek lesznek a legdurvább korlátozások, amikkel valaha ország szembesült, minden forrástól elvágják Iránt. 

Szombaton Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter úgy reagált az amerikai bejelentésre: az új szankciók elfogadhatatlanok és veszélyesek, ugyanis az USA ezekkel arra tesz kísérletet, hogy akadályozza az iráni nép hozzáférését az alapvető élelmiszerekhez és gyógyszerekhez. Azt is mondta, ez a lépés csak az amerikai elkeseredettség újabb bizonyítéka. "Mikor újra és újra ugyanazt az intézményt próbálják szankcionálni, az azt jelenti, hogy kudarcot mondtak a kísérleteik Irán térdre kényszerítésére" - közölte. 

„Legyenek óvatosak, a mérsékelt aggrasszióra adott válasz nem lesz mérsékelt. Minden támadót üldözőbe veszünk. Keressük a megtorlást, és addig megyünk, amíg teljesen el nem tudjuk pusztítani a támadónkat" - mondta az állami tévében a Forradalmi Gárda vezetője, Huszein Szalami vezérőrnagy. Ez azután történt, hogy Donald Trump azt mondta, Szaúd-Arábiába küld néhány amerikai csapatot, hogy megerősítsék az ország légvédelmi rendszerét - írja a Reuters.

Míg a szavak szintjén egyelőre az üzengetés megy, a gazdasági szankciókon tényleg nagyot szorít az USA.

Az új szankciók a korábbinál is nagyobb mértékben céllozzák az iráni központi bank korlátozását, illetve bekerül a büntetett körbe az eddig szabadon gazdálkodó iráni szuverén tőkealap és egy cég is, amelynek segítségével az amerikaiak szerint az iráni vezetés hadászati eszközök vásárlását próbálta rejtegetni. 

Az új szankciók előzménye, hogy az USA szerint Irán állt a szaúd-arábiai olajlétesítmények elleni, múlt hétvégi támadás mögött, amit a jemeni húszi lázadók kiviteleztek.