Még sosem kerestek ilyen sok pénz a magyarországi vendégmunkások

2019.10.10. 11:48 Módosítva: 2019.10.10. 11:50

Tavaly 278 milliárd forint volt a Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest – írja a Portfolio a KSH napokban kiadott nemzeti számlái alapján.

Ennyi pénzt még sosem kerestek az átmenetileg hazánkban dolgozó külföldiek.

A korábbi legmagasabb összeg 240 milliárd forint volt, ezt a világgazdasági válság előtt, 2008-ban mérte KSH. Ezt követően évekig 160 milliárd forint körül ingadozott a külföldiek munkajövedelme, aztán 2015 után indult gyors növekedésnek, amelyben az erőteljes bérnövekedése és a fokozódó munkaerőhiány egyaránt szerepet játszott. 

A nemzeti számlákban szereplő adatból nem tudjuk meg azt, mennyi pénzt keresett az összes hazánkban dolgozó külföldi, a KSH csak az egy évnél rövidebb ideje itt dolgozók adatait közli. A 277,8 milliárd forint egy részét a külföldiek nyilván hazautalták (ahogy azt a sok magyar is szokta), nagyobb részét azonban minden bizonnyal itt költik el megélhetésre. 

A külföldi vendégmunkások pontos számáról nincs adat (mivel a kormány külön képviselői kérdésre sem hajlandó ezt elárulni), de az biztosnak tűnik, hogy egyre többen vannak.   • Bérelnék
  • Hírek