Kurd válság: a török invázió miatt hezitál a Volkswagen

2019.10.15. 10:53

Az észak-szíriai kurdok elleni török invázió hatására a Volkswagen vezetése elhalasztotta a döntést arról, hogy tervezett új üzemét Törökországban építi-e föl - írja a Portfolio.hu a német Handelsblatt információi alapján. 

A német autógyártó már egy ideje tervez egy újabb üzemet építeni, hogy bővítse az európai gyártókapacitásait, eddig pedig Bulgária és Törökország volt versenyben az elég jelentős, egymilliárd eurós, 5000 munkahelyet létrehozó beruházásért. Az elmúlt hetekben az a hír járta, hogy a cég komoly tárgyalásokban van a török kormánnyal, hogy csökkentsék az autók vásárlására és a nagyobb autókra kivetett török adókat. A tárgyalás pedig jól haladhatott, mindenesetre Recep Tayyip Erdogan elnök állítólag azt javasolta a kormány tagjainak, hogy járjanak Volkswagen autókkal. 

Az elnök döntése viszont, hogy a török hadsereggel elkezdi bombázni és megszállni Észak-Szíria kurdok lakta és a kurd erők által vezetett, az Iszlám Állam elleni harcban az Egyesült Államok szövetségesének számító Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött területeket, úgy tűnik, megakasztotta a folyamatot, a Volkswagen vezetése ugyanis elhalasztotta a döntést. A Handelsblatt azt írja, hogy a VW vezetői úgy látják, rontja a cég imázsát, ha ebben a helyzetben jelentené be, hogy Törökországban épít gyárat. A német lap úgy tudja, hogy ha civil áldozatai lesznek a török inváziónak, akkor a VW nem dönthet a török helyszín mellett.

Kurd források szerint már vannak is civil áldozatok, a török erők által támogatott arab milicisták például legalább kilenc civillel, köztük a szíriai kurd közösség egyik politikai vezetőjével végeztek szombaton. A 35 éves Hevrin Hálafát a milicisták kirángatták az autójából és agyonlőtték.