Hadházy: 22 ezer forintos órabérért írták a nem létező szerződéseket a rendőrségen

2019.10.24. 09:26

Fiktívnek tűnő munkavégzésre fizetett ki a rendőrség rendkívül magas, nettó 22 ezer forintos szakértői óradíjat, összesen 87 millió forint értékben a Microsoft szoftverek beszerzésével összefüggésben – írja a Népszava Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőre hivatkozva.

Mint emlékezetes, a Microsoft-ügy néven elhíresült korrupciógyanús botrányban 2013 és 2015 között a magyar Microsoft úgy adott el szoftvereket állami cégeknek, hogy közvetítőket iktattak be, amelyek – a kiszivárgott információk, emailek szerint a kormányzat tudtával – extra haszonra tettek szert. Az ügyet vizsgálta az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), amely egyértelműen korrupciógyanúsnak találta az ügyet.

A SEC szerint a Microsoft papíron alvállalkozókat vett igénybe, ám annak nincs nyoma, hogy azok valós munkát végeztek volna.

Az amerikai tőzsdefelügyelet jelentéséből az derül ki, hogy a Microsoft 2014-ben több tanácsadói szerződést kötött az Országos Rendőr Főkapitánysággal (ORFK) is. A SEC jelentése alapján pedig Hadházy Ákosnak sikerült beazonosítania az egyik ilyen tanácsadói szerződést: ez az e-útdíj fejlesztésére vonatkozott.

Hadházy kérdéseket tett fel a rendőrségnek, de a válaszban kerülték a konkrét válaszokat az alvállalkozókkal kapcsolatban. Az biztos, hogy belső vizsgálatot nem indítottak a szoftverbeszerzések kapcsán.

A rendőrség felé a Microsoft 2015-ben több részletben számlázott. Figyelemre méltó módon a cég saját és bevont szakértői egyaránt percre pontosan ugyanannyi, 986 órányi munkát végeztek, alkalmanként nettó 21 millió, bruttó 28 millió forintért. Szintén furcsa, hogy a Microsoft által az ORFK-nak benyújtott ajánlattételi anyag 2015. január 5-én kelt, míg a teljesítési szerződések szerint már január elsejétől ketyegett a Microsoftnak a szolgáltatói díj.

Hadházy Ákos a lapnak elmondta: szerinte ebben az esetben simán lopásról van szó, feljelentést tesz az ügyben.

A Népszava megkérdezett pár szakértőt, akik furcsállták a szerződéseket, egy ilyen tanácsadói szerződés jellemzően heti néhány órás munkavégzést jelent, ehhez képest a teljesítményigazolásból úgy fest, hogy heti negyvenórás munkahéttel számolva legalább huszonöten szorgoskodtak az ORFK-nál az e-útdíjas rendszer bevezetésén.