Emma
-2 °C
6 °C

Az UFO miatt magyar járatokat is töröl a Lufthansa

2019.11.06. 17:59
A Lufthansa 1300 járatot törölt a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) csütörtökre és péntekre bejelentett sztrájkja miatt. Több budapesti járatot is töröltek.

A német légitársaság MTI által idézett szerdai közleménye szerint a november 7-én nulla órai kezdettel meghirdetett 48 órás sztrájk miatt csütörtökön az eredetileg tervezett 3000 járat helyett csak 2300 járat közlekedik majd, pénteken pedig a tervezett 3000 helyett 2400. A járattörlések 180 ezer utast érintenek.

A sztrájk csak a Lufthansa csoport névadó légitársaságát sújtja, a csoport többi tagjánál (Eurowings, Germanwings, Brussels Airlines, Austrian Airlines, Lutfhansa Cityline, SWISS, Edelweiss, Sun Express) változatlan a menetrend. A Budapest Airport járatinformációs rendszerének szerda esti adatai szerint

csütörtökön München és Budapest közti öt járatpárból kettőt, a Frankfurt és Budapest közti hat járatpárból hármat töröltek.

A sztrájk idejére eső Lufthansa-járatok utasai díjmentesen átfoglalhatnak a csoport bármelyik társaságának valamely, a következő tíz napon közlekedő járatára, méghozzá attól függetlenül, hogy törölték-e járatukat. A rendkívüli menetrend elérhető a Lufthansa honlapján.

A légitársaság a válságkezelés mellett gőzerővel dolgozik azon, hogy jogi úton akadályozza meg a szakszervezet sztrájkját. Az első fokon eljáró frankfurti munkaügyi bíróság szerdán elutasította a keresetet és kimondta, hogy az UFO sztrájkfelhívása megfelel a jogszabályoknak, de a Lufthansa fellebbezett. Az ügy így a hesseni tartományi munkaügyi bírósághoz került, amely még szerdán döntést hoz (amivel természetesen frissítjük cikkünket).

A Lufthansa vezetése a járat-átszervezések, a pereskedés mellett tárgyal is, szintén szerda estére kezdeményeztek megbeszélést az UFO és más szakszervezetek képviselőivel.

A légiutas-kísérők szakszervezete néhány hete, október 20-án tartott legutóbb sztrájkot a vállalatcsoportnál, a 19 órás munkabeszüntetés miatt több mint száz járatot kellett törölni. Hétfőn hirdették meg az újabb munkabeszüntetést, arra hivatkozva, hogy a Lufthansa vezetősége továbbra sem hajlandó tárgyalni, és még a megkereséseikre sem reagálnak.

A Lufthansa szerint az UFO vezetése szabálytalanul került pozícióba, így tevékenysége is szabályellenes. A társaság ezért nem ismeri el az UFO márciusi lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést. Álláspontja szerint továbbra is érvényes a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló megállapodás.

Az UFO az utóbbi években több nagyszabású sztrájkot szervezett a Lufthansa-csoportnál, 2015 novemberében egyhetes munkabeszüntetést tartottak, akkor 4700 járatot kellett törölni.