2029-re készülhet el Paks 2

2019.11.19. 10:50

Még majd' tíz év, amíg ezek a blokkok elkészülnek – mondta Süli János, a Paks 2 beruházásért felelős tárca nélküli miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán a Népszava beszámolója szerint. A miniszter a lapnak az ülés után meg is erősítette, hogy 2029 körül várható az új paksi blokkok átadása, vagyis

az eddigi 2026–27-es céldátumhoz képest évekkel csúszik Paks 2 átadása. 

Süli azért azt sem zárja ki, hogy előbb lesz az átadó, hiszen „az építés időszakában az orosz kivitelező leendő tapasztalatait felhasználva gyorsíthatja a hivatalosan hatéves építési időt”. Viszont azt a miniszter már korábban kizárta, hogy 2027-re elkészüljön az erőmű.

A miniszter azt ígérte, hogy hamarosan új hivatalos céldátummal áll elő a kormány. Ehhez viszont rendezni kell a projektre fölvett tízmilliárd eurós orosz hitel átütemezését. Amint arról Süli szintén a bizottság ülésén beszámolt, a magyar fél módosítani akarja a hitelszerződést, hogy ne 2026-ban kelljen elkezdeni visszafizetni  a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészleteit és a kamatát, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték. A módosítás pedig hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet.

Süli János korábban már elmondta, hogy a kormány jövő nyáron tervezi benyújtani a létesítési engedélykérelem kivonatos változatát az Országos Atomenergia Hivatalnak, amelynek 15 hónapja van dönteni arról, megadja-e az engedélyt.