Bíróság: 11 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a Quaestor vezetőjének

2019.11.19. 11:10 Módosítva: 2019.11.19. 11:17

A bíróság kimondta Tarsoly Csaba cégvezetői felelősségét a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.  vagyonvesztésével kapcsolatban – erről adott ki  közleményt kedden a felszámolás alatt lévő brókercég. Az ítélet abból a szempontból különösen fontos, hogy

ez az első ítélet, amely kimondta Tarsoly Csaba jogi felelősségét a Quaestor-ügyben, és 11,2 milliárd forint vagyoni kártérítésre kötelezte a volt cégvezetőt.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet indoklás szerint Tarsoly nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el ügyvezetési feladatait, a követelések kielégítését legalább 11,2 milliárd forinttal meghiúsította, ezért a bíróság kötelezte ezen összeg megfizetésére. A pert a Quaestor felszámolója, a Kvantál Kft. indította.

A Fővárosi Törvényszéken ítéletében kimondta, hogy Tarsoly Csaba a Quaestor „fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetének bekövetkeztét, de legalább 2012. január 1-jét követően ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el”, és ezáltal követeléseik kielégítését legalább 11 216 982 761 forinttal meghiúsította, ennyivel csökkent ugyanis a Quaestor vagyona. Ennek alapján a bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében kötelezte Tarsoly Csabát, hogy mintegy 11,2 milliárd forintot fizessen meg vagyoni biztosítékként a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Hivatalának letéti számlájára.