9 milliárdos hitelt hagyott maga után Miskolcon az előző városvezetés

2019.11.21. 10:45

Miskolc volt az egyik város, ahol az ellenzéki összefogás legyőzte a várost évek óta vezető Fideszt, Veres Pál polgármesternek és az ellenzéki többségű önkormányzatnak viszont szembe kell néznie pár, Kriza Ákoséktól örökölt kihívással. Például azzal, hogy végre kell hajtaniuk egy 9 milliárd forintos hitelfelvételt, amelyet még az előző önkormányzat kezdeményezett, részben azért, mert Krizáék annyit költöttek a választások előtt. 

A Népszava azt írja, hogy csütörtökön kerül a miskolci közgyűlés elé egy előterjesztés arról, hogy a Miskolc Holding Zrt. 9 milliárd forint hitelt venne föl, amihez az önkormányzatnak 4 milliárdos kezességet kell vállalnia. Az önkormányzat azt közölte a lappal, hogy a holding igazgatósága még februárban döntött arról, hogy fölvenne 7 milliárd forintot, viszont ebből 6,5 milliárdot már el is költött, így még Kriza idején kezdeményezték, hogy a hitelkeretet 9 milliárd forintra emeljék. A folyamat el is indult, viszont már az új önkormányzatnak kell azt befejeznie. 

A Miskolc Holding azért van ennyire eladósodva, mert nagyrészt ennek a gazdálkodásából finanszírozzák a miskolci tömegközlekedési vállalat, az MVK Zrt. működését, ami évek óta nem kapja meg a közszolgáltatása teljes ellenértékét az önkormányzattól.  Idán egymilliárd forintot kellene az önkormányzatnak erre kifizetnie, de már 4 milliárdos elmaradásban van. Veres Pál a Népszavának azt mondta, az önkormányzat és a közlekedési vállalat már 9 éve söpri a szőnyeg alá a problémákat. 

Nem ez volt az egyetlen tartozás, amelyet a fideszes városvezetés maga után hagyott, az átadás-átvétel után derült ki, hogy az önkormányzat 14,4 milliárd forinttal tartozik a partnereinek - amibe nincs beleszámolva a fenti 9 milliárd.