Felfüggesztett börtönnel megúszta a kitiltási botrány lobbistája

902A9204
2019.11.29. 14:21 Módosítva: 2019.11.29. 14:29

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla Tábor Viktor befolyással való üzérkedésért kiszabott, három évre felfüggesztett két éves börtönbüntetését – írja a Népszava a kitiltási botrányt kirobbantó Bunge-ügyet lezáró tárgyalásról. 

Tavasszal azért ítélte el első fokon a Fővárosi Törvényszék Tábort, mert igazolva látta az ügyészség vádját, miszerint a Fidesz-közeli Századvégre hivatkozva, közvetítőn keresztül kétmilliárd forint kenőpénz átadására próbálta rávenni az amerikai tulajdonú Bunge Zrt.-t, cserébe azt vállalta volna, hogy elintézi, csökkenjen az étolaj áfája. Ugyanakkor az ügyészség szerint nem bizonyítható, hogy ténylegesen lett volna kapcsolat Tábor és a Századvég között, azaz Tábor a saját szakállára kért kétmilliárdot az amerikai vállalkozástól. A Bunge lobbistája az ügyről beszámolt az amerikai nagykövetségen és a NAV-nál, ennek köszönhetően előbb egy személyt tiltottak ki az Egyesült Államokból, majd később Vida Ildikó NAV-elnököt és további öt, meg nem nevezett köztisztviselőt is kitiltottak más (adócsalási) ügyek miatt. 

Az ügy érdekessége, hogy a kitiltási botrányban kulmináló vesztegetés miatt egyszer már indult nyomozás és bírósági eljárás, amelynek végén a bíró nem teljesen adott igazat az ügyészségnek, a bírói tanács pedig úgy közel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy újra kell kezdeni az egész eljárást. Az ügyészség az első eljárásban beadott vádiratban azzal érveltek, hogy Tábor Viktor valóban megkereshette a Bunge lobbistáját, viszont hazudott neki arról, hogy ismeri Heim Pétert és a Századvéget, vagyis vesztegetést színlelt. A perben tanúként megszólalt maga Heim is, aki természetesen mindent tagadott, azt is, hogy ismeri Tábor Viktort. Az első fokon döntő bíróság viszont azt mondta ki: "a  történet legalább részben igaz volt, valaki csakugyan állt Tábor Viktor mögött."

A második eljárásban aztán a törvényszék már elhitte ugyanazt az interpretációt, amit az elsőben nem sikerült keresztülvinnie az ügyészségnek: a bíróság szerint a vádlott hazudott arról, hogy valakinek a korrupciós ajánlatát közvetíti. Emiatt a bűntett miatt első fokon Tábor Viktor 3 évre felfüggesztett 2 éves börtönbüntetést kapott, ezt erősítette meg pénteken a másodfokú ítélet. 

(Borítókép: Tábor Viktor tárgyalása 2019 márciusában - fotó: Ajpek Orsi / Index)  • Tippek
  • Lakáshitel