Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Pénzügyi szinten is szorosabbra húzzuk kipcsak kötelékeinket

2019.11.29. 13:52

Magyarország kész megkezdeni a tárgyalásokat, hogy teljes jogú tagként csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján pénteken Moszkvában. Az MTI beszámolója szerint a pénzügyminiszter azt mondta:

Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni.

A tárcavezető szerint a jelenleg hat államra és 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet. A csatlakozási tárgyalások 2020-ban zárulhatnak le. 

Az Eurázsiai Fejlesztési Bank tagállamai közé jelenleg Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán tartozik. Magyarország eurázsiai (illetve türk/kipcsak) gazdasági-politikai kapcsolatai szárnyalnak az utóbbi időben; Erdogn török elnök szinte már hazajár Budapestre, a Türk Tanács diplomáciai mentességgel költözhetett Budapestre, Matolcsy György pedig már arról vizionál, hogy euró helyett eurázsiai kriptovalutát kéne bevezetnünk.