Tovább fog drágulni a tej

2019.12.03. 08:32

Eddig is jelentősen emelkedett a tej ára hazánkban, de az uniós tej iránti globális keresletnövekedés miatt várhatóan még tovább fog, írja a Világgazdaság a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetőjére hivatkozva.

Utóbbi, Harcz Zoltán arról beszélt a lapnak, hogy május és október között több mint 6 százalékkal emelkedett a hazai nyers tej felvásárlási ára. Az EU-ban átlagosan 1,5 százalékkal, az olasz spotpiaci árak 20 százalékkal nőttek. Ha pedig a nyers tej drágul, az megjelenik a főbb feldolgozott tejtermékek árában is, mint a vaj, a tejföl vagy mondjuk a túró.  Szerinte nagy átlagban fél év alatt 5-8 százalékban emelkedtek a fogyasztói árak általában a tejtermékeknél.

A fő ok nem az, hogy kevesebb tejet termelne a világ, hanem hogy Kína a világ egyik legnagyobb tejimportőre, és a az USA-val kibontakozó kereskedelmi háborújának folyományaként  csaknem felére esett vissza az amerikai tejimportjuk. A legnagyobb nyertesek pedig az uniós tejesek lettek, nekik 17 százalékkal nőtt az exportjuk. 

A kereslet pedig várhatóan erős marad, így nálunk is további áremelkedésre számítanak, az önköltség várható növekedése és a forint euróhoz képesti romlása miatt is.