A BorsodChemet okolja egy szakvélemény a rákkeltő víz miatt

D VAJ20110626027
2019.12.05. 13:29

Korábban írtunk róla, hogy rákkeltő anyagot találtak a kútban, ahonnét a Borsodi Víz vizét nyerték. A PVC gyártásához használt vinil-kloridot találtak a borsodi kútban, amit a WHO és az EU is az 1-es kategóriájú rákkeltő anyagok közé sorol. A Borsodi Víz gyártását így le kellett állítani.

Az ásványvizet gyártó, pórul járt cég felkért egy igazságügyi szakértőt megtudni, hogy honnan jöhetett a szennyezés. A szakértő, Németh Csaba igazságügyi szakértő, hidro- és mér­nökgeo­lógus szerint

A SZENNYEZÉS A KÖZELI BORSODCHEMNÉL TÖRTÉNHETETT MÉG ÉVTIZEDEKKEL EZELŐTT, A VESZÉLYES ANYAGOK PEDIG MOSTANRA ÉRTEK EL A KÚTBA.

Állítása szerint a szocializmus alatt nem használtak a BorsodChemnél betonmedencéket a veszélyes anyagok tárolására, csak agyagmedencében tartották a vegyszerekkel szennyezett vizet, amelyek így a talajba szivároghattak. Ráadásul Németh szerint „a Borsodi Víz bezárása csak a jéghegy csúcsa”, mert a környéken a vízben és a talajban a megengedett érték hússzorosa a vinil-klorid szintje.

Erre a BorsodChem is felkért egy másik igazságügyi szakértőt. Utóbbi viszont az óriásvállalatnak adott igazat, szerinte a BorsodChem biztosan nem lehet felelős azért, mert rengeteg vinil-klorid került a talajba. 

Most a HVG elkérte Németh jelentését, amiből azt emelték ki, hogy:

  • „a kút vize környezetvédelmi szempontból szennyezett”,
  • „a kiemelt víz már nem lehet ásványvíz, mivel antropogén eredetű szennyeződést tartalmaz, nem elégíti ki az ásványvízzel kapcsolatos követelményeket”,
  • a talajvíz hosszú évek óta szennyezett különböző sókkal, klórszármazékokkal és klórozott alifás szénhidrogénekkel.

Németh szerint egyértelműen feltételezhető, hogy a BorsodChem üzeme a felelős, mert a környéken egyedül itt állítanak elő vinil-kloridot. „Ez egy olyan fajta vegyület, amely a természetben nem fordul elő, az ember állítja elő a PVC-gyártás során” – állítja. A

BorsodChem rendelésére készült szakvélemény nem nyilvános. A lap kérdéseire egy levelet küldtek, melyben azt állítják, hogy a vállalat tevékenysége és a szennyeződés között nincs összefüggés, „ezért értelemszerűen semmiféle teendője a szennyezés megszüntetése érdekében nem lehet”.

(Borítókép: A BorsodChem Zrt. üzeme Kazincbarcikán. Fotó: Vajda János / MTI)