Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Tovább nőtt a sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

2019.12.06. 21:51

A korábban fertőzötté vált Pest megyei zárt vadaskert közvetlen közelében igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, a vírust két elhullott vaddisznóból mutatta ki a hatóság december 4-én.

Az MTI a Nébih pénteki közleménye alapján felidézte, hogy Pest megyében korábban kizárólag egy zárt vadaskertben találtak fertőzött állatokat a szakemberek, ahova feltételezhetően emberi közvetítéssel jutott el a vírus.

A betegség megjelenésekor az országos főállatorvos a vadaskert vaddisznó-állományának felszámolása mellett a környező, fertőzöttnek nyilvánított területen is elrendelte az állatok fokozott kilövését és a tetemek aktív keresését.

A Nébih hangsúlyozta, hogy az erdő lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány terjedésének megelőzése érdekében. A legfontosabbak, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulás után.

Ha valaki elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót lát, ne érjen hozzá és azonnal értesítse a hatóságokat az ingyenesen hívható zöldszámon (06-80/263-244).

A sertéspestist már a pénztárcánk is érzi, Magyarországon egyes alapanyagok esetében 20-30, de akár 40 százalékkal is nőttek az árak március óta, és a húsok, felvágottak drágulása valószínűleg nem fog megállni. Az Index nagy, sertéspestisről szóló magyarázóanyagát itt lehet elolvasni: