Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Lengyelország nem vesz több földgázt az orosz Gazpromtól

2019.12.14. 10:49

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, írja az MTI. Az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be. 

A két cég között 2022 december 31-én jár le az 1996 szeptemberében kötött Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás. A PGNiG azzal utasítja el a szerződés meghosszabbítását, hogy

Lengyelország a minél biztonságosabb gázellátásra törekszik.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Lengyelország idei gázfogyasztása 19 milliárd köbméter. Ebből

  • 4 milliárd köbmétert hazai termelésből fedez,
  • 9 milliárd köbmétert Oroszországtól vesz,
  • 3,5 milliárd köbmétert az euróövezetből importál, és
  • további 2,5 milliárd köbmétert cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában hoz be az országba.

A PGNiG előrejelzése szerint 2023-tól 2027-ig a lengyel gázkereslet a jelenlegi 19 milliárd köbméterről 23 milliárd köbméterre nő.

A lengyel kormány korábban már többször jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés lejártáig alternatívákat keres az orosz import kiváltására. Ezek egyike lehet a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala. 

Az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő. A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő összességében már több mint 7,5 milliárd köbméter visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott. A gázkikötő kapacitását pedig a jelenlegi évi 5 milliárd köbméterről 2021-ig 7,5 milliárd köbméterre tervezik növelni.