Gizella
9 °C
15 °C

Továbbra is nagyon veszik a csodakötvényt

2019.12.16. 16:47

Több mint 3000 milliárd forintért vásároltak már magyar állampapírt pluszt (MÁP+), mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MTI tájékoztatása szerint a kormány az államadósságon belül tovább akarja növelni a lakosság kezében lévő állampapírok arányát. A kabinet elképzelése szerint a mostani mintegy 7500 milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra szeretnék emelni a lakossági állampapírok mennyiségét.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy míg 2010-ben a (hazai össztermék) GDP 4 százalékát tették ki az államadósság kamatterhei, addig ezek a kiadások tíz év alatt a GDP 1,9 százalékára csökkentek.

Az eddig eladott magyar állampapírpapír plusz 45 százalékát Budapesten és Pest megyében vásárolták meg, utánuk az eladott mennyiséget tekintve Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén következik a megyék között.

Azt is mondta, jelenleg nem tervezik, hogy változtatnának a MÁP+ feltételein.

Azt is közölte, hogy jövőre sem dollárban, sem euróban nem terveznek devizakötvény kibocsátást. Van azonban olyan terv, hogy úgynevezett zöldkötvényeket bocsát ki a kormány a jüan- és a jenpiacon. Varga Mihály egy kérdésre elmondta: eddig csupán 1 milliárd forint értékben váltottak vissza papírokat a magyar állampapír pluszból, ami a 3 ezer milliárd forinthoz képest elenyésző arány.

A MÁP Plusz 5 éves csodakötvénynek azért ekkora a sikere, mert elég jó befektetés: 4,95 százalékos átlagos kamatot hoz a lakossági befektetőknek. A konstukcióról és az hátrányairól itt írtunk bővebben