Magyarország a 105. helyen a 153-ból a nemek közötti egyenlőség terén

2019.12.17. 11:14

A legtöbbünk valószínűleg már nem fogja megérni a nemek közötti egyenlőséget, ugyanis egy friss tanulmány szerint a jelenlegi ütemben még száz év kell, hogy elérjük azt, írja a CNN. A Világgazdasági Fórum (WEF) friss nemi egyenlőségi jelentése szerint Izlandon a legjobb a helyzet nemek közötti egyenlőségben, őket követi Norvégia és Finnország.

Magyarország a 105. helyen áll megelőzve Kínát, de lemaradva Malajzia mögött.  

Hazánk jelenleg 0,677 pontot ért el az értékelési skálán, ahol 1 a legjobb – Izland 0,877 ponton áll. Bár sikerült egy nagyon keveset javítanunk 2018-hoz képest, 0,003 pontot, de így is visszacsúsztunk 3 helyet. 

A jelentés 153 országban vizsgálta meg, hogyan haladnak a nemek közötti szakadék áthidalásában, négy fő témára fókuszálva: részvétel a gazdaságban, oktatáshoz való hozzáférés, egészség és élet, valamint politikai erő. 

Magyarország oktatásban a 77., gazdaság területén a 80., élet és egészség területén a 12., politikai részvétel terén a 139. lett. Bár egészség terén jó helyen végeztünk, meg kell jegyezni, ez csak azt jelenti, hogy a férfiak és a nők között nincs nagy különbség, de nem utal az egészségügy vagy az emberek átlagegészségének szintjére.

Nem egyenletes a fejlődés a négy területen, az oktatás területén például 35 ország már elérte az egyenlőséget, és várhatóan másfél évtizeden belül az összes ország eléri majd, hála a fejlődő országokban tapasztalható fejlődésnek. 

A nő élete és életkörülményei is sokat javultak, 48 országban már közel egyenlőek a férfiakéhoz. 

A gazdaság területén sokkal rosszabb a helyzet, csak egy maroknyi országnak sikerült megközelítenie a kívánt célt, és több száz év kellhet hozzá, hogy az egész világon egyenlőség legyen a gazdaságban, munkaerőpiacon a nemek között.

Szintén döcögős a politikai életben is a nők felzárkózása.

Még egyetlen országban sincs a felmérés kritériumai szerint egyenlőség nők és férfiak között a politika terén, és közel még száz év kellhet, hogy világszinten is elérjük az egyenlőséget. Mindent egybevetve nagyjából száz év kellhet, hogy megközelítőleg egyenlőek lehessenek a nemek, ha együtt vizsgáljuk a négy területet. 

Nagy eltérés van a kontinensek között is, Nyugat-Európában a legkisebb a nemek közötti szakadék, utána jön Észak-Amerika, A Karibi-térség, Kelet-Európa, majd Közép-Ázsia. Legrosszabbul az ázsiai csendes-óceáni térség, a közel-kelet és Afrika teljesített. 

Egy ország fejeltsége nem feltétlenül tükrözi a nemek közötti egyenlőség szintjét.

Japán a 144., Dél-Korea a 127., Kína pedig a 106. lett, annak ellenére, hogy a világ vezető gazdasági erői között vannak. Furcsa módon, kulturális okokból, ezek az országok kiemelkedően teljesítettek az oktatás területén, de rosszul a gazdasági és politikai életben való részvételben.