A kormány belevág az egészségügy átalakításába

D MTI20191214003
2019.12.26. 14:52

A kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését – írja egy december 23-án megjelent kormányhatározat, amit a Portfolio vett észre.

Konkrétumból kevés van a szövegben, de az világosan kiderül belőle, hogy a következő fél évben több minisztériumban is az egészségügyi átalakítás irányain és részletein fognak dolgozni.

2020-ban a kormány új alapokra helyezné az egészségügyi rendszert, és ezzel együtt átalakítja a finanszírozását is. Ehhez kapcsolódóan azonnali határidővel el kell készítenie az EMMI-nek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bevonásával egy átfogó, az egészségügyi szakmák összességére kiterjedő ráfordítási adatgyűjtést és díjtétel-felülvizsgálatot.

Ennek a célja a valós költségekre épülő finanszírozási rendszer kidolgozása – áll a szövegben.

A kormány az intézkedéssorozat keretében többek között felülvizsgálja a krónikus ellátás rendszerét is.

Március végére pedig az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók gazdálkodásának javítását elősegítő célzott intézményi adósságmenedzsment program kidolgozását kell.

Szintén március 31-ig kell megtalálni a szolgáltatók felügyeletét és irányítását megalapozó kontrolling és monitoring rendszer teljes körű kialakításához szükséges erőforrásokat 

Az EMMI-nek eztán javaslatot kell tennie legkésőbb június 30-ig a rendszer "szükségletalapú átalakítására".

Adósságrendezés

A kormányhatározat tartalmazza a múlt héten bejelentett év végi adósságrendezés részletes szabályait. Ez a pont kimondja: a kormány a struktúraváltás és adósságrendezés céljából 79,451 milliárd forint forrást biztosít. "Az intézményi struktúraváltás elősegítésére, az ellátás racionalizálására és az intézmények által nyújtott teljesítmények elismerésére" 36,6 milliárd forintot 2019-ben, az intézmények lejárt tartozásainak rendezésére 42,8 milliárd forintot 2020-ban.

Ez az jelenti, hogy a beszállítók nem az év végén jutnak hozzá a követeléseikhez. A jövő évi költségvetés megfelelő sorának, az adósságrendezést szolgáló összegével való megemelését február 15-ig kell elvégeznie a pénzügyminiszternek.

Arról, hogy eddig hogyan és miért adósodtak el a kórházak, itt írtunk részletesebben:

(Borítókép: Orbán Viktor 2019. december 14-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)