Jól jártak azok, akik a kormány zsarolása ellenére maradtak magánnyugdíjpénztári tagok

2020.01.10. 10:50

Azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik 9 évvel ezelőtt nem engedtek a kormány zsarolásának, és a maradás mellett döntöttek, közel megduplázták a megtakarításaikat – számolta ki Azénpénzem.hu. 

2010 óta a kumulált infláció 21 százalék volt, ennyivel csökken tehát a megtakarítások reálértéke, de így szép hozamról beszélünk, hiszen mostanra 1,8-1,9 millió forintra hízott a megtakarítása annak a magánnyugdíjpénztári tagnak, akinek 2010 decemberében 1 millió forint volt a számláján. Vagyis ha 1 milliónk volt bent, átlagosan 600-700 ezer forint körüli reálhozamra tettünk szert mostanra.

Akkor, amikor átcsatornázták az állami rendszerbe a 3 millió magánnyugdíjpénztári tag megtakarítását, körülbelül 100 ezer pénztártag döntött úgy, hogy nem enged a kormány zsarolásának (miszerint nem kapnak majd nyugdíjat az állami rendszerből), és marad. Végül jogszabály alapján 2010. szeptember 30. utáni biztosítotti időszaktól a magánnyugdíjpénztári tagoknak is a tb-rendszerből jár a nyugdíj 100 százaléka, a megelőző időszakra pedig a nyugdíj 25 százaléka a magánnyugdíjpénztárból, 75 százaléka pedig a tb-től érkezik majd.

A magánnyugdíjpénztári tagok ha mégis a tb-rendszerbe való visszatérés döntenének - például mert nyugdíjba mennek, és a pénztár nem tud járulékot fizetni -, akkor a tagdíj reálhozamát, valamint az önkéntesen fizetett tagdíjat és annak teljes hozamát kézhez kapják.   • Hírek
  • Személyi kölcsön