Négy hónapja nem válaszol a hivatal, mi épül a hatvanpusztai majorság területén

2020.01.10. 10:17 Módosítva: 2020.01.10. 10:27

Szeptemberben Hadházy Ákos országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylést nyújtott be a székesfehérvári járási kormányhivatalnak, amelyben arról érdeklődött, mi épül az Orbán családhoz és Mészáros Lőrinchez köthető hatvanpusztai majorságban. Hadházy azért érdeklődött, mert az egykoron a Habsburgok által birtokolt területen álló épületegyüttes műemléki védettségű, ennek megfelelően nem lehet akármit, akárhogyan fejleszteni ott. 

Csakhogy Hadházy nem kapott választ a kérdéseire a törvény által alapesetben előírt 15 (hosszabbítással együtt 30) napon belül, ezért most elment személyesen érdeklődni a hivatalba, miért nem teljesítik az adatigénylést. A képviselő videóra vette a párbeszédet, amit Petrás József hivatali főosztályvezetővel folytatott, és amelyben szembesíti őt azzal, hogy négy hónapja nem kapja meg a válaszokat. Petrás a felvételen már-már kafkai karakterként végig azt ismételgeti, hogy válaszolni fognak, de semmiféle magyarázattal nem szolgál arra, mi tartja vissza a hivatalt ettől szeptember óta.

A hatvanpusztai majorságot Orbán Győző ingatlanos cége 2011-ben vásárolta meg, de papíron a birtokot évek óta Mészáros Lőrinc használja állítólag 15,5 milliós éves díjért – nyáron kiderült, hogy Orbán Győző megszünteti a bérbe adó céget, hogy ez hogyan érinti a konstrukciót, nem tudni. A birtok akkor lett híres, amikor a miniszterelnök egy fotót posztolt Nárciszról, a majorságot őrző kuvaszról. Idén ősszel pedig az derült ki szintén Hadházy drónfelvételeiből, hogy valami nagyszabású épül a területen. 

Hadházy és a titkolózó hivatalvezető párbeszéde itt tekinthető meg: